Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szerbia megbízhatóbb Magyarországnál

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem csak Magyarországon és Erdélyben, de a Vajdaságban sem érkeznek meg időben a magyarországi pályázatokon elnyert pénzek a civil szervezetekhez. A határon túli szervezetek csak kölcsönökkel, valamint a romániai és szerbiai pályázati pénzekkel tudnak talpon maradni.

Diósi Viola, a Vajdasági Ifjúsági Fórum munkatársa az InfoRádióban elmondta: az elmúlt években általában csak késve jutottak hozzá a magyarországi pályázatokon elnyert összegekhez, többször csak a következő év elején érkezett meg az előző évre megítélt pénz.

A civil szervezetek ezt a helyzetet csak a tartományi és helyi önkormányzati támogatások segítségével tudják kezelni.

"Szerbia-Montenegró kevesebb pénzt szán kulturális támogatásokra, de azok a magyarországiakhoz képest megbízhatóbban érkeznek meg" – tette hozzá Diósi Viola.

Tibád Zoltán, a kisebbségi támogatásokat folyósító Illyés Közalapítvány romániai titkára csütörtökön az InfoRádiónak azt mondta: sok erdélyi magyar kulturális szervezet – a magyarországi támogatások késése miatt – csak a kölcsönöknek és a romániai kisebbségi pályázatoknak köszönhetően tud talpon maradni.

A kormányszóvivő az InfoRádióban közölte: a civil szervezeteknek joguk van bírósághoz fordulni, ha hátrányuk származott a pályázati pénzek kifizetésének késlekedése miatt.

A tavalyi pályázati pénzeket ezen a héten minden jogosultnak meg kell kapnia, legfeljebb a banki átutalás miatt csúszhat a kifizetés - mondta Batiz András.