Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hóvihar és ítéletidő Közép-Európában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Komoly gondokat okoz a havazás Európa középső részén. Ausztriában és Németországban lavinaveszély miatt több utat lezártak, Csehország, Lengyelország és Románia egyes részein akadozik az áramellátás, több helyen a hadsereget is bevetették a helyzet javítása érdekében.
Ausztria

A hadsereget is bevetették Ausztriában, hogy járhatóvá tegyék azokat az utakat, melyek vagy a hó, vagy a hó súlya alatt letört ágak és kidőlt fák miatt váltak járhatatlanná.

Felső-Ausztriában egyre nagyobb a lavinaveszély. Szakértők arra hívták fel a figyelmet, számos hegyvidéki település közelében akár már egyetlen síelő is lavinákat indíthat el.

Az ország északi részén a hatóságok felszólították az ott élőket, hogy a tetőkről is takarítsák el a havat. Erre azt követően került sor, hogy még kedden a hó súlya alatt beszakadt egy üresen álló raktárépület, valamint egy garázs teteje is.

Németország

Az ország déli részén javult a helyzet, miután sikerült a kidőlt fák által elzárt utakat és vasútvonalakat szabaddá tenni. Lavinaveszély miatt már csak két országutat tartanak lezárva. Berchtesgaden térségében közepes, hármas fokozatú lavinaveszély van érvényben.

Csehország

Legkevesebb 15 ezer háztartás maradt szerdán áram nélkül az ország déli részén, mert a hóviharban számos helyen leszakadtak a távvezetékek. A hóesés fennakadásokat okozott a vasúti és a közúti közlekedésben is. Számos közút járhatatlan, a régió néhány vonalán nem járnak a vonatok sem, s több mint egy tucat falu el van zárva a külvilágtól.

Szlovákia

A havazás elsősorban az ország északi részén, a lengyel határ mellett okoz gondot - jelentette az InfoRádió tudósítója. A térségben még kedd este egy buszpályaudvar teteje szakadt be, de mindenkinek sikerült idejében kimenekülnie az épületből. Szlovákiában két olyan település van, ahol gondot okoz az áramellátás.

Lengyelország

Áramkimaradásokhoz vezetett a sűrű havazás az ország délnyugati részén - jelentette a lengyel rádió. Sziléziában több fa és villanypózna is kidőlt a rá nehezedő nedves hótömeg súlyától. Mintegy harmincezer háztartás maradt áram nélkül. A térségben az ítéletidő miatt akadozott a vasúti közlekedés is.

Románia

Több mint száz településen szűnt meg az áramszolgáltatás az erős havazás miatt két megyében Románia északkeleti részén. Az ítéletidő 300 áramelosztó-állomást és nyolc magasfeszültségű vezetéket rongált meg - közölte az Electrica áramszolgáltató cég.

Románia déli részén eközben az esőzés okoz komoly gondokat, ugyanis jelentősen megemelkedett a folyók vízszintje, és két megyében is több tucatnyi házat öntött el az ár.