eur:
393.92
usd:
365.04
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Hóvihar és ítéletidő Közép-Európában

Komoly gondokat okoz a havazás Európa középső részén. Ausztriában és Németországban lavinaveszély miatt több utat lezártak, Csehország, Lengyelország és Románia egyes részein akadozik az áramellátás, több helyen a hadsereget is bevetették a helyzet javítása érdekében.

Ausztria

A hadsereget is bevetették Ausztriában, hogy járhatóvá tegyék azokat az utakat, melyek vagy a hó, vagy a hó súlya alatt letört ágak és kidőlt fák miatt váltak járhatatlanná.

Felső-Ausztriában egyre nagyobb a lavinaveszély. Szakértők arra hívták fel a figyelmet, számos hegyvidéki település közelében akár már egyetlen síelő is lavinákat indíthat el.

Az ország északi részén a hatóságok felszólították az ott élőket, hogy a tetőkről is takarítsák el a havat. Erre azt követően került sor, hogy még kedden a hó súlya alatt beszakadt egy üresen álló raktárépület, valamint egy garázs teteje is.

Németország

Az ország déli részén javult a helyzet, miután sikerült a kidőlt fák által elzárt utakat és vasútvonalakat szabaddá tenni. Lavinaveszély miatt már csak két országutat tartanak lezárva. Berchtesgaden térségében közepes, hármas fokozatú lavinaveszély van érvényben.

Csehország

Legkevesebb 15 ezer háztartás maradt szerdán áram nélkül az ország déli részén, mert a hóviharban számos helyen leszakadtak a távvezetékek. A hóesés fennakadásokat okozott a vasúti és a közúti közlekedésben is. Számos közút járhatatlan, a régió néhány vonalán nem járnak a vonatok sem, s több mint egy tucat falu el van zárva a külvilágtól.

Szlovákia

A havazás elsősorban az ország északi részén, a lengyel határ mellett okoz gondot - jelentette az InfoRádió tudósítója. A térségben még kedd este egy buszpályaudvar teteje szakadt be, de mindenkinek sikerült idejében kimenekülnie az épületből. Szlovákiában két olyan település van, ahol gondot okoz az áramellátás.

Lengyelország

Áramkimaradásokhoz vezetett a sűrű havazás az ország délnyugati részén - jelentette a lengyel rádió. Sziléziában több fa és villanypózna is kidőlt a rá nehezedő nedves hótömeg súlyától. Mintegy harmincezer háztartás maradt áram nélkül. A térségben az ítéletidő miatt akadozott a vasúti közlekedés is.

Románia

Több mint száz településen szűnt meg az áramszolgáltatás az erős havazás miatt két megyében Románia északkeleti részén. Az ítéletidő 300 áramelosztó-állomást és nyolc magasfeszültségű vezetéket rongált meg - közölte az Electrica áramszolgáltató cég.

Románia déli részén eközben az esőzés okoz komoly gondokat, ugyanis jelentősen megemelkedett a folyók vízszintje, és két megyében is több tucatnyi házat öntött el az ár.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó volt ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: határozott pluszban zárt a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedett a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként, melynek hatására kilőtt az árfolyam.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×