Lassan követhetetlenné válik az orosz-ukrán gázvita

Infostart
2006. január 1. 15:41
Az orosz Gazprom vasárnap elzárta az Ukrajnának szánt gázcsapokat, miután nem sikerült megállapodni Kijevvel az áremelésről. Az ukrán fél ugyanakkor állítja: elfogadta az orosz feltételeket. A lengyel gázművek bejelentette: nyomáscsökkenést észlelt vezetékeiben. Szakértők attól tartanak, hogy Európában energiaválságot okozhat a vita.

Az ukrán gázipari monopólium, Naftohaz állítja: szilveszter éjszaka elfogadta az orosz Gazprom partnermonopólium azon utolsó ajánlatát, amelyben három hónapos haladékot kínált a "piaci árak" bevezetésére.

A Naftohaz internetes honlapja szerint „azt a szerződéstervezetet, amely szerint csak 2006 második negyedévétől lettek volna érvényesek a piaci gázárak, moszkvai idő szerint éjfél előtt egy perccel küldték meg az ukrán félnek".

Korábban a Naftohaz azt állította, hogy az európai országoknak szánt gáz mennyiségét is csökkentette az orosz fél. A Gazprom szóvivője válaszul kijelentette, hogy az európai exportmennyiséget hiánytalanul szállítják Ukrajna felé.

Szergej Kuprjanov hozzátette: vasárnap estére már ki lehet mutatni az Ukrajna és a vele szomszédos EU-tagok, köztük Magyarország határán lévő mérőállomásokon, hogy a Naftohaz megcsapolja-e tranzitgázt.

Közben a lengyel gázművek bejelentette: nyomáscsökkenést észlelt a lengyelországi gázvezetékekben az ukrán határon fekvő Drozdowiczénél. A lengyel cég szerint a korlátozás az országban felhasznált teljes gázmennyiség 14 százalékát érinti.

A Gazprom orosz állami vállalat közép-európai idő szerint január elsején délután 13 órára csökkentette a vezetéken áramló gáz mennyiségét az Ukrajnának szánt 120 millió köbméterrel.

A két ország közötti vita azután éleződött ki, hogy az orosz Gazprom bejelentette: a jelenlegi négy és félszeresére emelné a földgáz árát, amelyet Ukrajna esetében még az 1980-as években állapítottak meg.

Ukrajna eddig ezer köbméterenként 50 dollárért kapta az orosz gázt, és legfeljebb 80 dollárt tartana elfogadhatónak. Oroszország azonban 230 dollárt követel a gázért ezer köbméterenként.

Közben Kijev megállapodott Türkmenisztánnal 40 milliárd köbméter gáz importjáról, méghozzá a Kijev számára elfogadható 50 dolláros áron.

Londoni elemzők attól tartanak, hogy Európában energiaválságot okozhat a kialakult helyzet, mivel a kontinens földgázszükségeltének egynegyedét Oroszországból szerzi be, többségét az Ukrajnán át haladó vezetéken keresztül.