eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Külföldön ezt várják 2006-tól

XVI. Benedek pápa szerint a terrorizmus, a nihilizmus és a fanatikus fundamentalizmus fenyegeti a békét. Az Európai Bizottság elnöke az új kihívásokhoz történő alkalmazkodást emelte ki újévi köszöntőjében. A francia államfő demokratikusabb, stabilabb és hatékonyabb intézményekkel működő Európát vár idén, az Európai Uniós soros elnöke, Ausztria az unió biztonságát tartja fontosnak, míg az iraki elnök nemzeti egységkormány megalakulását reméli 2006-ban.

XVI. Benedek pápa

A pápa szerint a terrorizmus, a nihilizmus és a fanatikus fundamentalizmus fenyegeti a világbékét. XVI. Benedek újévi szentbeszédében, a Szent Péter-bazilikában tartott mise keretében arra kérte az embereket, a népeket, a kormányokat, és a nemzetközi szervezeteket, hogy összefogva küzdjenek a fenyegetések ellen. Újév napja a katolikus egyházban egyben a béke világnapja is.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke

Az Európai Bizottság elnöke szerint a közösség új tagországainak a csatlakozás után is alkalmazkodniuk kell az új kihívásokhoz. José Manuel Barroso újévi nyilatkozatában emlékezett arra, hogy a tagállamoknak a versenyképesség érdekében állandó átalakításokat kell végrehajtaniuk, hogy a nemzetközi környezet fejlődéséből adódó összes lehetőséget a javukra fordíthassák.

A testület elnöke megemlékezett Görögország uniós tagságának 25., illetve Spanyolország és Portugália belépésének 20. évfordulójáról. José Manuel Barroso hangsúlyozta: a bővítés előnyei kétirányúak voltak, mert a csatlakozó államokban megszilárdult a demokrácia, folytatódtak a reformok és ez példa nélküli fejlődést eredményezett.

Jacques Chirac francia elnök

A francia elnök szerint Európának demokratikusabb, stabilabb és hatékonyabb intézményekre van szüksége a jövőben. Jacques Chirac újévi köszöntőjében hangsúlyozta: hamarosan ismerteti új javaslatait, hogy előrelendítse az uniós alkotmányról rendezett franciaországi népszavazás kudarca miatt elakadt folyamatot.

A francia köztársasági elnök szólt arról is, hogy Párizs a többi uniós tagországgal együtt jó megállapodásra jutott az Európai Unió következő keretköltségvetéséről, de úgy vélte: Európának mielőbb meg kell újítania közigazgatási rendszerét.

Ursula Plassnik osztrák külügyminiszter


A bécsi diplomácia vezetője - a soros osztrák EU-elnökség első napja alkalmából - kijelentette: országa nem akarja, hogy az Olaszország és Görögország közötti európai térség a bizonytalanság és az instabilitás övezete legyen.

Ezért Ausztria az EU soros elnökeként kiemelt figyelmet fordít a külkapcsolatokban a globális témák mellett az unió közvetlen szomszédságára. Közös célnak nevezte, hogy megteremtsék a béke, a biztonság és a jólét közös övezetét a szomszédos kelet-európai és földközi-tengeri térségbeli országokkal.

Dzsalal Talabani iraki elnök


A biztonsági problémákkal megbirkózni képes nemzeti egységkormány megalakulását várja a 2006-os évtől az iraki elnök. Dzsalal Talabani az állami televízióban közölte: az országban továbbra is megoldásra várnak a biztonság hiányából, valamint az áram- és vízszolgáltatás elégtelen működéséből fakadó gondok.

Az iraki államfő az óév kiemelkedő eredményei közé sorolta a választásokat, az új alkotmány elfogadását, Szaddám Huszein büntetőperének megkezdését, valamint a nyugdíjasok és az alacsony jövedelmű rétegek helyzetének javítását célzó szociális intézkedéseket.

Dzsalal Talabani sikerként könyvelte el az iraki biztonsági erők kiképzését, és arra kérte a vallási vezetőket, hogy ítéljék el a terrorizmust. Az államfő elismerte, hogy több helyen megsértik az emberi jogokat az országban és a korrupció mielőbbi felszámolását sürgette.

Címlapról ajánljuk
Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×