Ukrajnában szilveszterkor állítanak karácsonyfát

Infostart
2005. december 31. 17:32
A britek utaznak és szökőkutakba ugrálnak, a szerbek kölcsönt vesznek fel, a szlovákok partiznak, az ukránok pedig karácsonyfát állítanak szilveszterkor.
Nagy-Britannia

Angliában a tél szürke, esős, szeles és hideg. Aki teheti, elutazik külföldre, vagy elmegy vendéglőbe, hotelba vacsorázni, táncolni. A britek közül sokan Thaiföldre és a Bahamákra utaztak el, vagy Svájcban, Franciaországban síelnek, de népszerű célállomás Budapest is. Aki Londonban maradt, és nem az otthona falai között, az ezrekkel ünnepelhet együtt a Trafalgar-téren, ahol körüldeszkázták a szökőkutat, hogy a szilveszterezők - a korábbi évek szokásainak megfelelően - ne ugráljanak bele, miután a Big Ben elüti az éjfélt.

Szlovákia

Vidám óévbúcsúztatóra készülnek Szlovákiában, ahol december 31. nemcsak az évbúcsúztatás, hanem az állam önállóvá válásának állami ünnepe is. Pozsony hagyományosan a leggazdagabb programkínálatot nyújtja, ezért a várost december 31-én nem Bratislavának, hanem "Partiszlavának" nevezik. A belvárosban felállított négy színpadon a legismertebb szlovák énekesek és együttesek lépnek fel. Idén azonban Pozsonyban is csendesebb a szilveszter, hiszen a petárdázás Szlovákiában is tilos.

Szerbia-Montenegro

A szerbek a szilveszteri vacsorát részletekben is kifizethetik. Az országban ugyanis az átlagfizetés 150-200 euró, ezért azok, akik a szilvesztert, majd a január 7-i és 13-i pravoszláv karácsonyt és újévet méltóképpen meg akarják ünnepelni, gyakran banki kölcsönökre szorulnak.

Ukrajna

Ukrajnában szilveszterkor állítanak karácsonyfát, Kijev főterén egy negyven méter magas fenyőfa körül együttesek szórakoztatják az ünneplőket. A tűzijáték idén pontosan 20 perc 6 másodpercig tart, az ukránok legnagyobb újévi ajándéka azonban nem ez, hanem a január kilencedikéig tartó tíz napos munkaszünet.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Sárközi Mátyás tudósít Londonból
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Protics János tudósít Pozsonyból
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Nagy Nándor tudósít Újvidékrõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Kovács Andrea tudósít Kijevbõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást