eur:
393.63
usd:
368.48
bux:
65924.59
2024. április 24. szerda György

Putyin tartja az árat, de a tétet is

Oroszország hajlandó fenntartani az eddigi gázárat az első negyedévben, ha Ukrajna még ma elfogadja az orosz Gazprom javaslatait. Ezt Vlagyimir Putyin orosz elnök jelentette be Moszkvában, miután tárgyalt a nemzetbiztonsági tanács tagjaival és a gázipari óriás vállalat vezetőjével.

A két ország közötti vita azután éleződött ki, hogy a Gazprom közölte: azt tervezi, hogy a jelenlegi négy és félszeresére emeli a földgáz árát, amelyet Ukrajna esetében még az 1980-as években állapítottak meg.

A Mol Földgázszállító Rt. elnöke azt közölte: a Gazprom folyamatosan szállítja a gázt Magyarországnak. Fasimon Sándor hozzátette: felkészültek a téli ellátásra, a tárolókban még több mint 2,4 milliárd köbméter gáz van.

Korábban bekérették a Külügyminisztériumba az orosz és az ukrán nagykövetet; a két diplomata azt közölte, hogy országaik teljesítik a szerződésben Magyarországnak ígért gázszállítási kötelezettségeket.

Több európai ország attól tart, hogy Oroszország leállítja az Ukrajnába irányuló gázszállításait, vagy Ukrajna megcsapolja az Európába szánt szállítmányokat.

Berlinben több vezető politikus felszólította Gerhard Schröder volt kancellárt, hogy közvetítsen Moszkva és Kijev között a gázszállítási vitában. Mint ismeretes, Schröder a kancellári tisztségből távozva, elfogadta az orosz állami ellenőrzésű Gazprom felügyeleti tanácsának elnöki tisztségét - jelentette az InfoRádió németországi tudósítóa.

Sz. Bíró Zoltán külpolitikai szakértő az InfoRádiónak adott interjúban úgy vélte: az orosz-ukrán gázár-vita rávilágít arra, hogy Oroszország gázkészletével kívánja visszaszerezni szuperhatalmi pozícióját.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 09:50
×
×
×
×