Irakban ismét tüntettek a választási eredmények ellen

Infostart
2005. december 28. 10:39
Irakban ismét ezrek tiltakoztak a december 5-ei parlamenti választások eredménye ellen. Közben szökési kísérlet közben több foglyot lelőttek egy bagdadi katonai támaszponton.

A tiltakozó felvonulást a Bagdadtól 125 kilométerre északra és szunnita Szamarrában szervezték, egy nappal a hasonló bagdadi és tikríti tüntetések után.

A városban már a múlt héten is a választások eredményeinek megsemmisítését követelték. A tömeg a választási bizottság lemondását követelte, miközben Amerika-ellenes és a leköszönő kormányfőt, a síita Ibrahim al-Dzsaafarit szidalmazó jelszavakat kiabáltak. Többen a bukott diktátor Szaddám Huszein portréit emelték a magasba.

Irakban a részeredmények szerint a síita konzervatív erők nyerték a választásokat.

Közben Irakban szökési kísérlet közben lelőttek több foglyot egy bagdadi katonai támaszponton. Egy rendőrségi forrás és a belügyminisztérium illetékese szerint több mint húsz rab vesztette életét, más belügyi források ugyanakkor csak "néhány" halottról tudnak, és azt állítják, hogy van áldozat a rendőrök között is. A rabok egy csoportja azután tört ki a fogdából, hogy az egyik elítélt elvette az egyik őr fegyverét.