Izraeli támadás Gáza ellen

Infostart
2005. december 27. 11:34
Izraeli helikopterek három rakétát lőttek ki Gázára, illetve az övezet északi részében lévő célpontokra. Sebesülésekről, károkról nem érkezett jelentés.

Szemtanúk szerint az egyik lövedék a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezetette Fatah mozgalom egyik irodájába csapódott be. A támadás néhány órával azután történt, hogy a palesztinok házi készítésű rakétákat lőttek ki izraeli területre.

Saul Mofaz védelmi miniszter azonnali hatállyal elrendelte a tilalmi övezet létrehozását a Gázai övezet északi részén, hogy megakadályozza a további támadásokat az izraeli területek ellen. Az intézkedés értelmében korlátozzák a palesztinok mozgását az érintett övezetben és folytatják a célzott támadásokat főként az Iszlám Dzsihád radikális mozgalom fegyveresei ellen.

Közben Gázában fegyveres palesztinok foglalták el a kormányzó hivatalát. Az épületet megszálló aktivisták a Palesztin Hatóság elnöke vezette Fatah mozgalomhoz kötődő al-Aksza Mártírjainak Brigádjai nevű radikális palesztin szervezet tagjai.

A 20-30 fegyveres - egyes források szerint - azt követeli, hogy sorozzák be őket a palesztin biztonsági erők soraiba. A gázai kormányzói hivatalt mintegy száz rendőr vette körül, de egyelőre nem rohamozták meg az épültet.

A Gázai övezetben rendszeresek a hasonló akciók, az épületfoglalásokkal általában a munkanélküliségre akarják felhívni a figyelmet.