Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megszüntették az eljárást Timosenko ellen

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Elévülés miatt megszüntette a bűnügyi eljárást Julija Timosenko volt ukrán miniszterelnök ellen az orosz katonai főügyészség. A hatóságok azzal gyanusították a politikust, hogy az ukrán energiatröszt vezetőjeként kenőpénzt fizetett az orosz védelmi tárca tisztségviselőinek 1996-ban.

Az orosz katonai főügyészség már szeptemberben visszavonta Timosenko nemzetközi köröztetését. A politikus akkor ugyanis önszántából megjelent Moszkvában kihallgatásra, közvetlenül azután, hogy Viktor Juscsenko elnök menesztette őt a miniszterelnöki posztról.

Alekszandr Szavenkov orosz katonai főügyész hangsúlyozta, hogy az elévülés nem jelenti Timosenko rehabilitálását. A volt ukrán kormányfő az orosz törvények szerint bűncselekmény elkövetőjének számít. Az orosz főügyészség szerint Timosenko az 1990-es évek közepén, a fő ukrán gázszolgáltató, a már megszűnt Egyesült Energiarendszerek vezéreként megszervezte a moszkvai védelmi tárca több tisztjének megvesztegetését több mint kilencezer dolláros összértékben.

Oroszország 2004 szeptemberében, az ukrán elnökválasztási kampány teljében adott ki letartóztatási végzést Timosenko ellen, aki a Juscsenkót támogató narancsszínű ellenzék kulcsfiguárája volt. Timosenko az orosz köröztetést nyomásgyakorlásként értékelte, és később miniszterelnökként sem utazott Moszkvába.

A bűnügyi eljárás beszüntetése mutatja Oroszország megváltozott hozzáállását Timosenkóval szemben, akinek csapata versenyre kel Juscsenkóéval a márciusi ukrán parlamenti választáson. Ennek kimenetelétől függhet a miniszterelnök kiléte, aki a politikai reform nyomán Ukrajna első emberévé válik.

Juscsenko népszerűsége megcsappant, Timosenkóé viszont megmaradt, és a két volt szövetséges csapata most fej-fej mellett halad a közvélemény-kutatások szerint. Az élen Juscsenko volt ellenfele, Viktor Janukovics csapata áll. Elemzők szerint egyik tábornak sincs esélye önálló kormányalakításra, így a pragmatikus Timosenko lehet a királycsináló a nyugatbarát Juscsenko és az oroszbarát Janukovics tábora között.

Timosenko továbbra is bízik a miniszterelnökség visszaszerzésében, és többször kifejezte reményét a Juscsenko táborával való újraegyesülésre. Ugyanakkor bírálta Juscsenko taktikáját az Oroszországgal zajló gázvitában, amelyben az orosz állami ellenőrzésű Gazprom monopólium azzal fenyegetőzött, hogy leállítja az Ukrajnának szánt szállításait, ha Kijev el nem fogadja a jelenlegi ár négy és félszeresére emelését.

Timosenko az Izvesztyija hétfői számában megjelent interjújában dilettánsnak minősítette az ukrán gázmonopólium, a Naftohaz vezetőjét, és mindazokat, akik jelenleg tárgyalnak Moszkvával.

"Van megoldás a gázproblémára, mégpedig hatékony és villámgyors" - jelentette ki Timosenko a centrista orosz lapnak, jelezve: új, átfogó koncepción dolgozik Ukrajna energiaellátásának garantálására.

Egy kijevi elemző a BBC-nek úgy nyilatkozott, hogy szerinte a Kreml a jelenlegi hatalom gyengítésére és narancsszínűek megosztására törekszik, a moszkvai gesztus pedig többet árt, mint használ Timosenkónak. A volt miniszterelnöknek ugyanis a kampány során felemlegethetik, hogy a gázválság legkényesebb időszakában megegyezett Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Az elemző ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy Timosenko túlságosan független egyéniség, semhogy oroszbarát alakjává váljon az ukrán politikai életnek.