A brit hatóságok több terrorakciót akadályoztak meg július óta

Infostart
2005. december 22. 13:00
A Scotland Yard vezetője szerint a brit hatóságok több terrorakciót is megakadályoztak a júliusi londoni öngyilkos merényletek után.

Sir Ian Blair a BBC rádiónak részletek közlése nélkül annyit mondott, hogy a rendőrség három terrorista összeesküvést leplezett le.

A főparancsnok hozzátette: a terrorellenes hatóságok jelenleg 75 százalékkal több műveletet hajtanak végre, mint a júliusi támadások előtt.

Július 7-én négy öngyilkos merénylő hátizsákba rejtett pokolgépeket robbantott három londoni metrószerelvényen és egy városi buszon. A terrortámadásnak 52 halálos áldozata volt.

Két héttel később négy muzulmán szélsőséges hasonló robbantássorozatot kísérelt meg, az ő bombáik azonban nem léptek működésbe.

Közben Spanyolországban őrizetbe vettek egy fehérorosz állampolgárt, akit azzal gyanúsítanak, hogy iszlám terrorszervezetekkel áll kapcsolatban.

Andrej Misjurán kívül a spanyol hatóságok letartóztattak nyolc marokkói, valamint egy-egy iraki, szaúd-arábiai, egyiptomi, ghánai, francia és spanyol állampolgárt.

Azzal gyanúsítják őket, hogy harcosokat toboroztak és készítettek fel az iraki felkelésben való részvételre.