Powell: képmutatóak az európai országok

Infostart
2005. december 19. 06:23
Képmutatással vádolta a CIA fogolyszállító repülőgépei miatt felháborodott európai országokat a volt amerikai külügyminiszter. Colin Powell a BBC brit közszolgálati televíziónak adott interjújában ugyanakkor kritizálta a védelmi minisztérium Irak ügyében folytatott gyakorlatát.

Colin Powell volt amerikai külügyminiszter szerint az Egyesült Államok európai szövetségeseinek nem lett volna szabad, hogy ekkora sokkot okozzon az a tény, hogy a Központi Hírszerző Ügynökség repülőgépei leszálltak Európában, hiszen az Egyesült Államok évek óta alkalmazza ezeket az eljárásokat a terrorista gyanús emberekkel szemben az európai államok vezetőinek tudtával.

Colin Powell arról is szólt, hogy az amerikai védelmi minisztériumot terheli a felelősség az iraki háború utáni tervezés hiányosságaiért. Az amerikai diplomácia volt vezetője közölte: több amerikai kormányhivatal részvételével készült egy hasznos, átfogó tanulmány azokról a problémákról, amelyekre Bagdad eleste után számítani kellett, a védelmi minisztérium azonban nem vette figyelembe azt.

Colin Powell hozzátette: Donald Rumsfeld védelmi miniszter és Dick Cheney alelnök is számos alkalommal terjesztett olyan döntéseket az elnök elé, amelyekről a külügyminisztérium nem is tudott.