Bush: a terrorizmus legyőzéséig maradunk Irakban

Infostart
2005. december 19. 07:09
Az amerikai hadsereg addig nem vonul ki Irakból, amíg le nem győzik a terrorizmust a közép-keleti országban. Ezt az Egyesült Államok elnöke jelentette ki vasárnap esti beszédében, a Fehér Házban.

George Bush amerikai elnök azt mondta: az idő előtti visszavonulás az Egyesült Államok szavahihetőségét csorbítaná a világon. Hozzátette: a csütörtöki választással az alkotmányos demokrácia bontakozik ki Irakban. George Bush szerint az amerikai csapatok eddigi iraki tevékenysége nem kudarc.

"Én nem hiszem ezt. Katonai vezetőink sem. A katonáink sem hiszik, hogy Amerika vereséget szenvedett volna, noha ők viselik a terhet és hozzák meg az áldozatokat. Még a terroristák sem hiszik ezt. Üzenetváltásaikból tudjuk, úgy érzik, szorul a hurok, és félnek a demokratikus Irak felemelkedésétől" - mondta az elnök.

Az elnök most beszélt először a washingtoni Fehér Ház Ovális Irodájából azóta, hogy ugyanott 2003. március 20-án bejelentette az Irak elleni invázió elindítását. Irakban 2156 amerikai katona halt meg a háború kezdete óta.

A Gallup közvélemény-kutató múlt heti felmérése szerint az amerikaiak 58 százaléka nem hisz abban, hogy az elnöknek világos terve lenne a háború megnyerésére.