Irán nem akar ENSZ-ellenőrzést

Infostart
2005. december 17. 10:35
Mahmud Ahmadinezsád iráni elnök olyan törvényjavaslatot emelt jogerőre, amely révén országát kivonná nukleáris tevékenységének szigorú ellenőrzése alól, és felújítaná uriánum-dúsítási programját, amennyiben az atomprogram ügye az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé kerülne.

Az iráni parlament már november 20-án elfogadta a törvénytervezetet, még mielőtt a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kormányzó tanácsa úgy döntött, hogy egyelőre nem utalja az iráni dossziét a BT elé.

Az Ahmadinezsád által aláírt törvény értelmében Irán a jövőben nem tekintené magára nézve kötelező erejűnek az atomsorompó-egyezmény kiegészítő jegyzőkönyvét, amely lehetőséget adna a NAÜ-nek az előre be nem jelentett ellenőrzésekre is. A jegyzőkönyvhöz való csatlakozást az előző iráni kormány írta alá, de a parlament sosem ratifikálta azt.

Az iráni uránium-dúsítási programról szóló tárgyalásokat a tervek szerint szerdán folytatják magas rangú iráni és az Európai Uniót képviselő német, francia és brit szakértők részvételével. Teherán e program felújítását szuverén jogának tekinti, és tagadja, hogy atomfegyver-előállítás lenne a célja. A NAÜ kormányzó tanácsa várhatóan márciusban tárgyalja újra az iráni kérdést.