Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Magyarország továbbra is nemet mond

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az InfoRádió értesülése szerint a brüsszeli Európai Uniós csúcson továbbra sem született Magyarország számára elfogadható ajánlat az uniós költségvetéről. A reggeli kétoldalú megbeszéléseket követően 11 órától folytatódik a plenáris ülés.

Az InfoRádió úgy tudja, hogy péntek reggel sem született olyan javaslat, ami elfogadható lenne Magyarország számára.

A 11 órakor kezdődő ülés előtt kétoldalú megbeszélések folytak. Elemzők szerint Tony Blair brit miniszterelnök ma várhatóan egy újabb, két héten belül immár a harmadik javaslatot nyújt be a 2007-2013-mas költségvetés ügyében.

A brit kormányfő ugyanakkor leszögezte: az új tervezetet csak akkor állítják össze, ha a megbeszélések alapján úgy látja, hogy van lehetőség a megállapodásra.

Göran Persson svéd miniszterelnök 50% esélyt látott a sikerre, bár hozzátette: mindenki látja, hogy ha most nem születik megoldás, ennek elérése jövőre sem lesz könnyebb.

Közben felelősségük átérzésére intette az európai vezetőket, különösen az Európai Unió brit elnökségét az Európai Bizottság elnöke. "Önök egy kibővült Európát szeretnének, és ennek az Európának pótlólagos forrásokra van szüksége" - hívta fel Nagy-Britannia figyelmét José Manuel Barroso az uniós csúcs helyszínén.

Az InfoRádió helyszíni értesülései szerint nem kizárt, hogy sikerül megegyezni a költségvetésről, ugyanis már minden résztvevő szeretné maga mögött tudni az alkufolyamatot, ugyanakkor olyan megállapodásra van szükség, amit minden résztvevő sikerként értékelhet odahaza.

Kiszivárgott hírek szerint ez a kettősség jellemezte az állam- és kormányfők csütörtök esti munkavacsoráját is, ahol –bár a legtöbben bírálták a költségvetési tervezetet – a kompromisszum keresésében egyetértés volt.

Az Euronews hírtelevízió szerint Tony Blair közölte: az EU-csúcs péntek este mindenképp befejeződik, akkor is, ha addig nem születik megállapodás.

Kazimierz Marcinkiewicz lengyel miniszterelnök pedig úgy vélekedett, hogy a jelenlegi brit költségvetési tervet leginkább országa, valamint Magyarország és Franciaország ellenzi.