Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Egyre több ország fogadná el az unió büdzséjét

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Fokozatosan csökken az uniós keretköltségvetésre vonatkozó brit javaslatot elutasító tagállamok száma, de Magyarország még jelentős előrehaladást remél az esti egyeztetéseken. Ezt a Brüsszelben tárgyaló magyar miniszterelnök közölte.

Gyurcsány Ferenc szerint még nem jósolható meg az uniós keretköltségvetésről szóló vita végeredménye, de vannak előrelépésre utaló jelek. Hozzátette: a magyar delegáció elhalasztotta a hazautazást.

Az uniós ügyekért felelős tárca nélküli miniszter szerint érzékelhető az elmozdulás a Magyarország számára fontos ügyekben az uniós keretköltségvetésről szóló brüsszeli tárgyalásokon.

Baráth Etele az InfoRádióban emlékeztetett: a kormány azt szeretné elérni, hogy nagyobb legyen a költségvetés, több pénz jusson az új tagállamoknak és a felhasználás szabályai rugalmasabbak legyenek.

Diplomáciai források szerint az unió soros elnökségét betöltő Nagy-Britannia még az este újabb javaslatot terjeszt elő.

Tony Blair brit kormányfő délután tanácskozott a francia államfővel és a német kancellárral, hogy megpróbálja összeegyeztetni a magasabb összegű támogatásokra vonatkozó kelet-európai követeléseket a brit visszatérítés további kis mértékű csökkentésével.

Korábban a keretköltségvetés emelését javasolta a német kancellár. Angela Merkel előterjesztése értelmében a büdzsé főösszege 13,2 milliárd euróval emelkedne.

Ezt megelőzően Spanyolország, Németország és Franciaország olyan közös javaslatot terjesztett elő, amely a Nagy-Britanniának járó uniós visszatérítés folyamatos csökkentését irányozza elő.