Csehország korlátozná a románok és bolgárok munkavállalását

Infostart
2005. december 16. 14:27
Ha a régi uniós tagok 2006-ban nem törlik az új uniós országok polgárainak szabad munkavállalására vonatkozó korlátozásokat, Csehország ugyanezeket az intézkedéseket foganatosítja a 2007-ben valószínűleg belépő Románia és Bulgária munkavállalóival szemben - helyezte kilátásba pénteken a cseh munkaügyi miniszter.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a lépés nem Bulgária, vagy Románia ellen irányulna.

Zdenek Skromach szerint a 2004-es uniós csatlakozás óta a szlovákok száma 30 százalékkal nőtt Csehországban: jelenleg Csehországban mintegy 80 ezer szlovák dolgozik.

Skromach úgy véli: a másfél éves uniós tagság megmutatta, hogy a csehek az uniós piacot semmiképpen nem veszélyeztetik. A cseh miniszter szerint a nyugat-európai államokból hiányzik a bátorság, hogy különbséget tegyenek az új belépők között.

A 15-ök közül csak Nagy-Britannia, Írország és Svédország nem alkalmazott semmilyen korlátozást az új belépők munkavállalóinak szabad áramlását megakadályozandó. A cseh politikusok minden lehetséges fórumon felszólaltak, hogy az átmeneti időszakot kikötő többi 12 állam Csehországgal szemben oldja fel a korlátozásokat.