Kiemelten foglalkozik a romániai magyar kisebbséggel az EP-jelentés

Infostart
2005. december 15. 20:37
Kiemelten foglalkozik a magyar kisebbség helyzetével az Európai Parlament által megszavazott, Románia uniós felkészültségéről szóló jelentés.

Gál Kinga, az Európai Parlament EU-Románia vegyesbizottságának első alelnöke szerint a Romániáról szóló jelentés "meglehetősen keményre" sikeredett.

Belekerült a dokumentumba az a kitétel, hogy Romániának finanszíroznia kell a magyar nyelvű felsőoktatást és vissza kell adnia a magyar közösségtől korábban elvett ingatlanokat - tette hozzá.

A dokumentum kifogásolja, hogy még mindig nem született meg a kisebbségi törvény és továbbra is diszkriminatív intézkedések vannak érvényben a választási törvényben.

Az elfogadott határozat ugyanakkor azt is megállapítja: Románia az elmúlt időszakban számos feltétel teljesítésében előrelépett, így megvan az esély arra, hogy 2007-ben belépjen az Európai Unióba.

Korábban Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke azt mondta: a Pierre Moscovici volt francia uniós miniszter jelentésének jóváhagyása komoly támogatást adhat a kisebbségi törvény elfogadásához.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Gál Kinga az EP-jelentésrõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást