eur:
393.43
usd:
368.63
bux:
65910.96
2024. április 23. kedd Béla

Aknatámadással kezdődött az iraki választás

Feltehetőleg akna robbant Bagdad belvárosában, néhány perccel azután, hogy megkezdődött az iraki nemzetgyűlési választás.

Egyelőre nem érkeztek jelentések sebesülésekről vagy károkról. Az észak-iraki Moszulban egy pokolgép megölt egy kórházi őrt – közölte az amerikai hadsereg.

Ibrahím Dzsaafari leköszönő iraki miniszterelnök szavazatának leadása után kijelentette: fontos, hogy az irakiak az urnákkal, ne pedig pokolgépekkel fejezzék ki akaratukat.

A Közép és Kelet-Európai Választási Szakértők Szövetségének főtitkára körülbelül 80 százalékos részvételi arányt vár az iraki nemzetgyűlési választáson. A Jordániában tartózkodó Tóth Zoltán az InfoRádióban úgy vélte, valószínűleg a szunniták is elmennek szavazni.

Az arab országban mintegy 15,5 millió szavazásra jogosultat várnak az urnákhoz, hogy megválasszák a törvényhozás 275 képviselőjét.

A foglyok, a betegek, a biztonsági alakulatok tagjai már hétfőn megkezdték a szavazást, majd csatlakozott hozzájuk a külföldön élő irakiak csaknem egymillliós tábora.

Az irakiak négy évre választják meg a nemzetgyűlést, amelynek feladata többek között az államfő, a két alelnök, illetve a kormányfő megválasztása.

Az al-Kaida iraki szárnya törvénytelennek tartja a választásokat és megfogadta, hogy folytatja hadjáratát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Nehezen érhettek el hozzánk a távoli befektetők: ez most alapjaiban megváltozhat

Nehezen érhettek el hozzánk a távoli befektetők: ez most alapjaiban megváltozhat

Április közepétől vásárolhatók meg annak a tőzsdén kereskedett befektetési alapnak (Exchange Traded Fund, ETF) a befektetési jegyei, amely a kelet-közép-európai régió hét országának legnagyobb forgalmú és kapitalizációjú részvényei közül maximum huszonötöt tartalmazhat. Az alapot kibocsátó OTP Alapkezelő szándékai szerint a termékkel azok a befektetők is hozzáférhetnek régiónk vállalati topligájához, akiknek nincs piaci ismerete ebben a térségben. Az OTP CETOP ETF érdekessége, hogy három partner, az OTP Alapkezelő, az OTP Global Markets, illetve a Budapesti Értéktőzsde közös projektjeként jött létre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×