Aknatámadással kezdődött az iraki választás

Infostart
2005. december 15. 13:16
Feltehetőleg akna robbant Bagdad belvárosában, néhány perccel azután, hogy megkezdődött az iraki nemzetgyűlési választás.

Egyelőre nem érkeztek jelentések sebesülésekről vagy károkról. Az észak-iraki Moszulban egy pokolgép megölt egy kórházi őrt – közölte az amerikai hadsereg.

Ibrahím Dzsaafari leköszönő iraki miniszterelnök szavazatának leadása után kijelentette: fontos, hogy az irakiak az urnákkal, ne pedig pokolgépekkel fejezzék ki akaratukat.

A Közép és Kelet-Európai Választási Szakértők Szövetségének főtitkára körülbelül 80 százalékos részvételi arányt vár az iraki nemzetgyűlési választáson. A Jordániában tartózkodó Tóth Zoltán az InfoRádióban úgy vélte, valószínűleg a szunniták is elmennek szavazni.

Az arab országban mintegy 15,5 millió szavazásra jogosultat várnak az urnákhoz, hogy megválasszák a törvényhozás 275 képviselőjét.

A foglyok, a betegek, a biztonsági alakulatok tagjai már hétfőn megkezdték a szavazást, majd csatlakozott hozzájuk a külföldön élő irakiak csaknem egymillliós tábora.

Az irakiak négy évre választják meg a nemzetgyűlést, amelynek feladata többek között az államfő, a két alelnök, illetve a kormányfő megválasztása.

Az al-Kaida iraki szárnya törvénytelennek tartja a választásokat és megfogadta, hogy folytatja hadjáratát.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Interjú Tóth Zoltánnal
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást