eur:
393.87
usd:
364.75
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A büdzséről tanácskoznak az uniós vezetők

Brüsszelben az Európai Unió 2007 és 2013 közötti költségvetéséről tanácskoznak a tagállamok vezetői. Magyarország számára a legújabb brit javaslat is elfogadhatatlan.

A tanácskozás előtt a Benelux-államok és a visegrádi négyek egyeztették álláspontjukat.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök közölte: egyetértettek abban, hogy az Európai Uniónak szüksége van hosszú távú költségvetésre a 2007 és 2013 közötti időszakban, de hat állam, köztük Magyarország, elfogadhatatlannak tartja a brit elnökség legújabb javaslatát.

A kormányfő szerint az ajánlatot azért kell elutasítani, mert ellentétes a nemzeti és az európai felelősségvállalással.

A soros brit elnökség 850 milliárd eurós büdzsé elfogadását kéri, valamint pótlólagos támogatást ajánl fel Magyarországnak, Csehországnak, Lengyelországnak, Szlovákiának és a három balti államnak.

Közben az Európai Bizottság arról számolt be, hogy Nagy-Britannia a jelek szerint több száz millió eurós számítási hibákat követett el a tervezetben.

A testület egyik illetékese úgy vélte: a közösségi számítási módszer alkalmazása esetén Magyarország például 500 millió euróval kapna többet a brit előterjesztés értelmében, nem pedig 140 millió euróval, ahogy azt London korábban jelezte.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×