Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Egymillió gyermekprostituált a világban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az ENSZ jelentése szerint évente több millió gyermeket adnak el vagy kényszerítenek munkára a világon.

A világszervezet gyermekjóléttel foglalkozó intézményének (UNICEF) főigazgatója a jelentésben hangsúlyozza: nem lehet tartós a fejlődés, amíg a gyerekek a legszegényebbek és őket éri legtöbb erőszak.

Ann Veneman hozzátette: az elmúlt években az UNICEF részletesen beszámolt arról, hogy a szegénység, az AIDS, a fegyveres konfliktusok miképpen teszik tönkre a gyermekkort.

A gyermekek helyzetéről most 11. alkalommal kiadott átfogó jelentés azt részletezi, hogy a rossz kormányzás és más tényezők miképpen fosztják meg őket az erőszak és a kizsákmányolás elleni védelemtől, továbbá az oktatás és az egészségügyi szolgáltatások igénybe vételének lehetőségétől.

A jelentés ajánlásokat fogalmaz meg arról, hogy a civil társadalmak, a kormányok, a magánszektor, az adományozók és a tömegtájékoztatási eszközök mit tehetnek a gyermekek érdekében.

A dokumentum szerint a gyermekek közül sokan „eltűnnek”, mert születésüket a hatóságok nem regisztrálják. Az UNICEF 50 millióra becsüli számukat.

A jelentés megállapítja, hogy a fejlődő világban 143 millió gyermeknek halt meg valamelyik szülője. Több 10 millióan az utcán élnek, egymillió gyerek pedig valamelyik fegyintézetben van.

A világban mintegy 80 millió gyermeket kényszerítenek 18 éves kora előtt házasságra, 8,4 milliót dolgoztatnak, közülük egymilliót prostituáltként.