Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Közel az amerikai és brit iraki csapatkivonás?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Akár már a jövő év első felében megkezdődhet az amerikai és a brit csapatok kivonása Irakból - értesült több brit sajtóorgánum. A Times napilap szerint a lépésre már márciusban sor kerülhet, míg a SkyNews hírportál diplomáciai forrásokra hivatkozva fél évről beszél.

A Times brit napilap diplomáciai forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy jövőre egyre gyorsuló ütemben valósul meg a csapatkivonás. Washington és London az e heti iraki parlamenti választást vízválasztónak tekinti.

A SkyNews brit hírportál szintén diplomáciai forrásokra hivatkozva ugyanakkor azt írja, hogy a csapatkivonás a jövő év első felében kezdődhet meg, bár az első csapatok már márciusban elhagyhatják a dél-iraki Dhiquar és Muthana városát, ugyanakkor Bászrában várhatóan 2007 elejéig maradnak brit csapatok.

A bászrai nemzetközi csapatok parancsnoka, Jim Dutton vezérőrnagy a SkyNewsnak úgy fogalmazott: „Minél hamarabb megtesszük ezt a lépést, annál jobb. De biztosra kell mennünk.” A parancsnok felhívta a figyelmet arra, hogy az iraki biztonsági erők minden bizonnyal a minél későbbi kivonást támogatják majd.

Hoshyar Zebari iraki külügyminiszter arra figyelmeztett, hogy egy elhamarkodott kivonulás a jelenleginél is nagyobb erőszakot válthat ki. A Timesnak nyilatkozva az iraki diplomácia vezetője hangsúlyozta: „azok, akik egy korai csapatkivonást szrogalmaznak, nincsenek tisztában a kockázatokkal.”

Az iraki külügyminiszter türelemre és a pánik elkerülésére szólított fel.