Folyik az oltás az angliai olajtárolóban

Infostart
2005. december 12. 17:54
Eloltották a vasárnap kigyulladt dél-angliai olajtároló telepen a lángoló tartályok felét.

A most elpusztult üzem az ötödik legnagyobb angliai olaj- és olajtermék-tároló telep volt; a hatóságok az utóbbi évtizedek legsúlyosabb ipari katasztrófájának minősítették a történteket. Az előzetes becslések szerint a kár 200 millió font (75 milliárd forint).

A szerencsétlenségben 42-en sérültek meg. A 30-40 méter magasra felcsapó lángok sűrű olajfüsttel borították be Délkelet-Anglia jelentős részét. A környéken hétfőre hetven iskolát bezártak, és mintegy kétezer embert költöztettek ki. Háromszáz lakóépület egyelőre lakhatatlan.

A tűzoltók nagy teljesítményű vízpumpákat és 250 ezer liter különleges oltóhab-koncentrátumot szállítottak a helyszínre. Az oltás megkezdését késleltette, hogy a szakértők figyelmeztettek: a hatalmas mennyiségű tömény oltóhab esetleg károsíthatja a környék ivóvíz-készletét.

Az oltáshoz használt vizet egy közeli mesterséges tóból nyerik; percenként 32 ezer liter kiszivattyúzásával. Hertfordshire grófság tűzoltóparancsnoka azt mondta, hogy ekkor tűzzel még nem volt dolga európai tűzoltónak.

A Buncefield-tárolót használó nagy olajtársaságok - a Total, a BP, a Texaco és a Shell - vezetői éjjel sürgősségi telekonferencián dolgozták ki az ellátási lánc átszervezését, és közölték, hogy 24 órán belül helyreáll a tároló által kiszolgált térség üzemanyag-ellátása.

Ennek ellenére Anglia több térségében pánikvásárlás kezdődött a benzinkutaknál.

A BBC brit közszolgálati csatorna szerint a baleset körülményeinek vizsgálatába bekapcsolódtak a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának szakértői is, bár korábban a rendőrség kizárta a merénylet lehetőségét.