Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A brit visszatérítés csökkentését kéri Barroso

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Levélben szólította fel az Európai Unió soros brit elnökségét a Nagy Britanniának járó közösségi visszatérítés további csökkentésére az Európai Bizottság elnöke.

Jose Manuel Barroso a Tony Blair brit kormányfőnek címzett levélben hangsúlyozta: erre az unió új kelet-európai tagjainak megsegítése miatt van szükség.

A bizottság elnöke azt írta, hogy a büdzsének a modern, ambíciózus és fair Európát kell támogatnia. Hozzátette: a megegyezés elérhető közelségben van, de ez a hét "meghatározó lesz".

Jose Manuel Barroso úgy vélekedik, hogy ha csökkentik a büdzsét, akkor nem lehet modern és nyitott Európát létrehozni.

A bővítés, a versenyképesség és a nyitott piac pénzbe kerül - írta a politikus.

Diplomáciai források szerint a múlt heti brit költségvetési javaslatot csak négy tagállam támogatta - értesült a BBC brit közszolgálati médium.

Gottfried Péter, az Európai Ügyek Hivatalának elnöke az InfoRádióban azt mondta, hogy egy csökkentett költségvetés nagyon súlyos helyzetet teremtene.

Közben a magyar kormányfő azt mondta az Európai Bizottság elnökének, hogy Budapest megvétózza az unió következő keretköltségvetését, ha az új brit javaslat nem szolgálja az ország legfontosabb érdekeit.

Gyurcsány Ferenc az Országgyűlésben a parlamenti pártok egységes támogatását kérte a magyar érdekeknek megfelelő európai uniós büdzsé eléréséhez.