eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A brit visszatérítés csökkentését kéri Barroso

Levélben szólította fel az Európai Unió soros brit elnökségét a Nagy Britanniának járó közösségi visszatérítés további csökkentésére az Európai Bizottság elnöke.

Jose Manuel Barroso a Tony Blair brit kormányfőnek címzett levélben hangsúlyozta: erre az unió új kelet-európai tagjainak megsegítése miatt van szükség.

A bizottság elnöke azt írta, hogy a büdzsének a modern, ambíciózus és fair Európát kell támogatnia. Hozzátette: a megegyezés elérhető közelségben van, de ez a hét "meghatározó lesz".

Jose Manuel Barroso úgy vélekedik, hogy ha csökkentik a büdzsét, akkor nem lehet modern és nyitott Európát létrehozni.

A bővítés, a versenyképesség és a nyitott piac pénzbe kerül - írta a politikus.

Diplomáciai források szerint a múlt heti brit költségvetési javaslatot csak négy tagállam támogatta - értesült a BBC brit közszolgálati médium.

Gottfried Péter, az Európai Ügyek Hivatalának elnöke az InfoRádióban azt mondta, hogy egy csökkentett költségvetés nagyon súlyos helyzetet teremtene.

Közben a magyar kormányfő azt mondta az Európai Bizottság elnökének, hogy Budapest megvétózza az unió következő keretköltségvetését, ha az új brit javaslat nem szolgálja az ország legfontosabb érdekeit.

Gyurcsány Ferenc az Országgyűlésben a parlamenti pártok egységes támogatását kérte a magyar érdekeknek megfelelő európai uniós büdzsé eléréséhez.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×