eur:
392.59
usd:
367.46
bux:
66116.04
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Harminckilencen sérültek meg a London melletti robbanásokban

Harminckilencen sérültek meg az utóbbi évtizedek legsúlyosabb nagy-britanniai ipari katasztrófájában, amikor a Luton repülőtértől nem messze felrobbant egy olajfinomító telep több tartálya. Halálos áldozatok nincsenek, de kétezer embert evakuálni kellett.

A Londontól északra, a Hertfordshire grófságbeli Hemel Hemsptead mellett működő Buncefield finomítóban helyi idő szerint negyed hét körül történt az első robbanás, amelyet még kettő követett.

A detonációk dörejét a BBC rádió beszámolója szerint még Hollandiában is hallani lehetett. A légnyomás nagy körzetben rongált meg épületeket.

A lángok a robbanás után órákkal is 20-30 méter magasra csaptak, a több száz méteres, tömör, fekete füstfelhő Londonból is jól látható volt. A rendőrség közölte, hogy a robbanásokban és a tűzben húsz tartály megsemmisült, de további detonációktól vagy tűztől nem kell tartani. Mindegyik tartályban 14 millió liter olaj, benzin vagy kerozin volt.

A Luton repülőtér közelsége miatt elterjedt a hír, hogy repülőgép csapódott a Total olajtársaság által birtokolt, részben a Texaco, a BP és a Shell által is bérelt és használt finomítóba. A rendőrség ezt alaptalannak minősítette, és közölte: "nincs ok" azt feltételezni, hogy terrorakció, és nem baleset történt.

A hatóságok a közeli M1-es autópályát több környékbeli országúttal együtt mindkét irányban lezárták, de a lutoni repülőtér forgalma zavartalan volt. A fővárostól 35 kilométerre északra fekvő repülőteret azonban közúton az M1-es lezárása miatt Londonból gyakorlatilag nem lehetett megközelíteni. A Heathrow-n a leszálló forgalomban kisebb késések voltak.

A robbanás után hírek szerint megugrott a benzinkutak forgalma Angliában, jóllehet a rendőrség felszólította az autósokat, hogy kerüljék a pánikszerű felvásárlást, mert nem kell benzinhiánytól tartani.

Szakértők szerint a tűz eloltása napokig is eltarthat.

Címlapról ajánljuk

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×