eur:
393.93
usd:
364.87
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Brazíliában egy náci háborús bűnös után nyomoznak

A brazil rendőrség nyomozást indított egy állítólag az országban bujkáló náci háborús bűnös után. A hatóságot az Interpol izraeli szekciója tájékoztatta arról, hogy információi szerint Alois Brunner az ország északkeleti részén fekvő Salvador településen rejtőzhet.

Az osztrák Alois Brunnert azzal vádolják, hogy több mint 120 ezer zsidó haláláért felelős. Az Adolf Eichmann jobb kezének is nevezett férfi Németország 1945-ös veresége után amerikai fogságba került, de hamis papírjainak köszönhetően hamarosan elengedték onnan.

Brunner 1954-ig zavartalanul élt Essenben, de akkor azonosította az osztrák és a német rendőrség, ezért menekülni kényszerült.

A nemrég elhunyt Simon Wiesenthal szerint a férfi Georg Fischer néven Szíriába szökött, ahol részt vett a titkosszolgálat kiépítésében. A damaszkuszi hatóságok soha nem ismerték el, hogy a szökött náci az országban tartózkodna. A ’90-es évek végén elterjedt a hír, hogy Alois Brunner meghalt.

Távollétében egy párizsi esküdtszék életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte a férfit. Ha még él, akkor ma 95 éves Alois Brunner.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×