Új brit javaslat a jövő héten

Infostart
2005. december 7. 18:10
Új javaslatot ismertet a jövő héten az Európai Unió 2007 és 2013 közötti költségvetésével összefüggésben a közösség soros elnöki tisztét betöltő Nagy-Britannia. Ezt Jack Straw brit külügyminiszter jelentette be Brüsszelben.

Jack Straw brit külügyminiszter szerint a következő napokban további kétoldalú megbeszélések lesznek, és ezek alapján terjesztik elő az újabb javaslatot a december 15-16-i csúcstalálkozón. Jack Straw az európai ügyekkel foglalkozó miniszterek szerdai találkozója után kijelentette: "szűk a tér a megállapodásra".

Korábban az Európai Bizottság elnöke azt mondta: újabb javaslatokat kér a költségvetési válság megoldására. José Manuel Barroso a brit előterjesztést úgy minősítette: egy lépést jelent előre és kettőt hátra.
A tervezetet a lengyel és magyar kormányfő is elfogadhatatlannak nevezte, az Európai Parlamentben képviselt négy magyar párt pedig közösen tiltakozott ellene. A közleményt aláíró négy frakcióvezető úgy fogalmazott: az előterjesztésben sajnálatos módon tovább él a régi és új tagállamok közötti éles megkülönböztetés.