Európa a koszovói függetlenség mellett

Infostart
2005. december 7. 09:40
Koszovónak, mint független államnak, helye van Európában - mondta Pristinában az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Javier Solana szerint mind a koszovói, mind a montenegrói rendezésre lehet olyan megoldást találni, amellyel részben mindenki elégedett lehet.

Javier Solana azt mondta, hogy Európában helye van olyan új országoknak is, amelyek tiszteletben tartják az európai értékeket, szavatolják a szabadság és az egyenrangúság jogát.

Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője a koszovóiaknak szánt üzenetében úgy fogalmazott: elindultak a reménység útján, amely lehet, hogy Brüsszelben ér véget.

A szerb politikusok úgy vélik: Javier Solana kijelentése azt jelenti, hogy Európa nem zárkózik el Koszovó függetlenségétől. Szerbia szerint ha Koszovó független állam lenne, akkor az beláthatatlan következményekkel járna nemcsak a Balkánra, hanem Európára nézve is.

A szerb köztársasági elnök vezetésével tegnap összeült a koszovói tárgyalásokat folytató szerb delegáció; az ülésre meghívták a szerb pravoszláv egyház koszovói főpapjait is.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást