Rendkívüli állapot Ukrajna egyes részein

Infostart
2005. december 5. 11:57
Már Ukrajnában is pusztít a madárinfluenza-vírus. A hét végén a Krím-félsziget három járásában összesen több mint másfél ezer baromfi hullott el. Viktor Juscsenko elnök rendkívüli állapotot vezetett be a fertőzés által érintett lakott területeken, és az agárminiszter társaságában hétfőn a térségbe utazott.

Ukrajnát is elérte a madárinfluenza-fertőzés. A hét végén a krími autonóm köztársaság három járásában összesen több mint másfél ezer házi szárnyas pusztult el- jelentette az InfoRádió helyi tudósítója.

A fertőzés továbbterjedését megakadályozandó három kilométeres körzetben karatén alá vonták azokat a területeket, ahol fertőzött állatokat találtak.

A karantén alá eső területekről tilos szárnyasokat és baromfitermékeket kivinni, valamint a fertőzött térségben vadmadarakra vadászni. A fertőtlenítés mellett, a laboratóriumok naponta ellenőrzik a szárnyasok vérmintáit, a szakemberek folyamatosan tájékoztatják a lakosságot a szükséges óvintézkedésekről.

Hétfő délelőttig több mint háromezer baromfit koboztak el a hatóságok, amelyeket azon nyomban elpusztítottak. Az elhullott állatok tetemeit elégetik.

Viktor Juscsenko elnök vasárnap elrendelte a rendkívüli helyzet bevezetését a térség lakott területein, majd hétfőn az agrárminiszter társaságában a krími autonóm köztársaságba utazott, hogy személyesen tájékozódjon a kialakult helyzetről, illetve az óvintézkedések megtételéről. A rendkívüli helyzetek miniszterét az államfő utasította, hogy naponta számoljon be a helyzetről.

Az elhullott, illetve elpusztított állatokért az állam a baromfi piaci értéke alapján pénzbeli kárpótlást nyújt a gazdáknak. Szakértők szerint az ukrajnai házi szárnyasok költőző madaraktól kapták el az emberre is különösen veszélyes madárinfluenza vírust. A Krím-félszigeten telelő vándormadarak ugyanis előszeretettel pihennek meg baromfitelepeken.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást