eur:
394.04
usd:
369.56
bux:
65660.95
2024. április 23. kedd Béla

Megerősödött a venezuelai elnök pozíciója

Venezuelában a Hugo Chávez államfő vezette koalíció abszolút többséget szerzett a parlamenti választásokon, amit az ellenzék nagy része bojkottált. Az Ötödik Köztársaság Mozgalom (MVR) a legfrissebb adatok szerint a voksok 89 százalékát szerezte meg.

Az MVR vezetője, William Lara azt közölte, hogy a koalíció ezzel 114 mandátummal rendelkezik majd a 167 fős törvényhozásban, ugyanakkor azt állította, hogy a többi képviselői helyet is az államfőt és általa előirányzott "változási programot" támogató pártok szerezték meg. Mindez azt jelenti, hogy az ellenzék - amelynek az előző ciklusban 79 helye volt - egyetlen mandátummal sem rendelkezik majd az új parlamentben.

A részvételi arány az előzetes becslésekkel ellentétben rendkívül alacsony, alig 25 százalékos volt. Az ellenzék amiatt tiltakozott, hogy gyanújuk szerint az elektronikus szavazógépek veszélyeztetik a voksolás titkosságát, és kifogásolták az országos választási bizottság összetételét is.

A több mint 14 millió szavazó az ország 23 állama és Caracas főváros 167 parlamenti képviselőjének személyéről döntött Venezuelában.

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×