Megerősödött a venezuelai elnök pozíciója

Infostart
2005. december 5. 06:37
Venezuelában a Hugo Chávez államfő vezette koalíció abszolút többséget szerzett a parlamenti választásokon, amit az ellenzék nagy része bojkottált. Az Ötödik Köztársaság Mozgalom (MVR) a legfrissebb adatok szerint a voksok 89 százalékát szerezte meg.

Az MVR vezetője, William Lara azt közölte, hogy a koalíció ezzel 114 mandátummal rendelkezik majd a 167 fős törvényhozásban, ugyanakkor azt állította, hogy a többi képviselői helyet is az államfőt és általa előirányzott "változási programot" támogató pártok szerezték meg. Mindez azt jelenti, hogy az ellenzék - amelynek az előző ciklusban 79 helye volt - egyetlen mandátummal sem rendelkezik majd az új parlamentben.

A részvételi arány az előzetes becslésekkel ellentétben rendkívül alacsony, alig 25 százalékos volt. Az ellenzék amiatt tiltakozott, hogy gyanújuk szerint az elektronikus szavazógépek veszélyeztetik a voksolás titkosságát, és kifogásolták az országos választási bizottság összetételét is.

A több mint 14 millió szavazó az ország 23 állama és Caracas főváros 167 parlamenti képviselőjének személyéről döntött Venezuelában.