Esélyegyenlőség-javító intézkedések Franciaországban

Infostart
2005. december 1. 18:10
Esélyegyenlőség-javító intézkedéseket jelentett be a francia kormányfő. A rendelkezések célja, hogy javuljon a külvárosokban élő fiatalok helyzete.

Dominique de Villepin 2006-ot az esélyegyenlőség évének nyilvánította. Közölte: az új törvényjavaslat januárra készül el; részeként megalakul az esélyegyenlőségi és szociális kohéziós ügynökség. Ez a szervezet kezeli az integrációs és a várospolitikára szánt kormányzati forrásokat.

A szakképzésben résztvevők alsó korhatárát a kormány 16-ról 14 évre csökkenti, biztosítva a középiskolába való visszatérést azoknak, akik korábban abbahagyták a tanulást.

Az iskolából való hiányzások csökkentésére Dominique de Villepin "felelősségi szerződés" aláírását javasolja a szülőknek. A javaslat szerint a családi támogatás megvonható lesz majd a szülőktől, ha a gyermekek sokat hiányoznak az iskolából.

A munkahelyi diszkrimináció ellen 25 ezer euróig terjedő pénzbírságot vezetnek be. A vállalatok, szórakozóhelyek, ingatlanügynökségek által gyakorolt negatív megkülönböztetést meglepetésszerű akciókkal kívánják leleplezni.

A külvárosi negyedekben befektető vállalatok ezentúl a társasági adó 50 százalékát igényelhetik vissza.

Julien Dray, az ellenzéki Szocialista Párt szóvivője a kormány esélyegyenlőségi csomagtervét "látszatintézkedéseknek" nevezte.