INFORÁDIÓ
2022. május 23. hétfő
Dezső

Brüsszeli hét


Az Európai Unió hírei és eseményei, közvetlenül Brüsszelből, a Bruxinfo szakembereitől.

Információk, elemzések, a döntések előzményei és a lehetséges következményei.

Adás: szerda, 19.00


A Brüsszeli hét magazin 2022. május 18-i adása
A Brüsszeli hét magazin 2022. május 11-i adása
A Brüsszeli hét magazin 2022. május 4-i adása

Az Európai Bizottság szerdán bemutatta a Oroszország elleni hatodik szankciócsomagot, amelyben az Oroszországból származó kőolaj importjának fokozatos tilalmára tesz javaslatot. Az EU az orosz nyersolajszállítást hat hónapon belül, a finomított termékek szállítását pedig év végéig szüntetné meg fokozatosan. Magyar és szlovák mentességről Ursula von der Leyen nem beszélt, de a szankciókat minden tagállamnak meg kell szavaznia. A Brüsszeli hétben erről is szó lesz. De előtte arról, hogy nagykorú lett Magyarország európai uniós csatlakozása. Múlt vasárnap volt 18 éve, hogy 9 másik állammal együtt a közösség tagja lett az ország.

A Brüsszeli hét magazin 2022. április 27-i adása

Emmanuel Macron jelentős győzelmével erősebb lehet-e az európai együttműködés? A föderális Unió irányába megyünk, vagy a nemzetállamok szerepe lehet hangsúlyosabb? Válaszok a Brüsszeli hét második felében. De előtte arról, hogy szerdán hivatalosan is elindult a jogállamisági eljárás Magyarország ellen. Egyelőre ez még nem jelenti a pénzek elvonását, most egy konzultáció indul a magyar kormánnyal a bizonyítottan problémás területekről.

A Brüsszeli hét magazin 2022. április 20-i adása

Továbbra is az orosz-ukrán háború határozza meg az európai politikai és gazdasági helyzetet. Az Európai Bizottság és Parlament elnöke után most az Európai Tanács elnöke látogatott el Kijevbe. Mindeközben az ukrán elnök hétfőn benyújtotta azt a kitöltött kérdőívet, amelyben Ukrajna európai uniós tagságért folyamodik.

A Brüsszeli hét magazin 2022. április 13-i adása

A tavalyi német szövetségi választás mellett a mostani francia elnökválasztás kimenetele is alaposan befolyásolhatja majd az Európai Unió jövőjét. Emmanuel Macron és Marine Le Pen alapvetően más álláspontot képvisel. A jövőről a francia választók döntenek április 24-én. Előtte azonban Magyarországról és annak helyéről a közösségen belül a már magunk mögött tudott választás fényében. Kedden az európai uniós tagországok általános uniós ügyekért felelős miniszterei Magyarország, Hollandia, Ausztria és Málta esetében tekintették át a jogállamiság helyzetét.

A Brüsszeli hét magazin 2022. április 6-i adása
A Brüsszeli hét magazin 2022. március 30-i adása

Harmadik országok kibertámadásainak kivédése és közös európai hadsereg – az uniós állam- és kormányfők fontos védelempolitikai kérdésekről egyeztettek legutóbbi találkozójukon. Részeletek a Brüsszeli hét második felében. Előtte azonban ismét az orosz energiafüggőségről és az újabb beszerzésekről.

A Brüsszeli hét magazin 2022. március 23-i adása
A Brüsszeli hét magazin 2022. március 16-i adása

Az orosz - ukrán háború miatt Varsó próbálja rendezni vitás kérdéseit az Európai Unióval, hogy minél előbb hozzáférhessen az eddig blokkolt helyreállítási alaphoz tartozó pénzügyi forrásokhoz. Magyarország helyzete némileg bonyolultabb. A Brüsszeli hét második felében erről hallhatnak. De előtte Lengyelország megváltozott Európa politikájáról. Kedden a magyar miniszterelnök legfontosabb közép-európai politikai szövetségesei szálltak vonatra Lengyelországban, hogy az ukrán elnökhöz utazzanak.

A Brüsszeli hét magazin 2022. március 9-i adása

Az orosz–ukrán háború még szorosabb együttműködésre késztette az uniós tagállamokat. A jövőben az energia mellett a közös védelempolitika is egyre hangsúlyosabbá válhat. A Brüsszeli hét második felében erről lesz szó. De előtte arról, hogy az Európai Bizottság kidolgozta a használatának részleteit, így elhárult az utolsó akadály a jogállamisági mechanizmus elindítása elől. Az eljárást a jogállamiság elveinek az uniós költségvetéshez kapcsolódó megsértése esetén lehet csak elindítani.

A Brüsszeli hét magazin 2022. március 2-i adása
A Brüsszeli hét magazin 2022. február 23-i adása
A Brüsszeli hét magazin 2022. február 16-i adása
A Brüsszeli hét magazin 2022. február 9-i adása

Új migrációs paktumot hozott létre a francia uniós soros elnökség. Miben lesz változás a korábbiakhoz képest, hogy érinti ez Magyarországot? Részletek a Brüsszeli hét második felében. Előtte azonban az orosz–ukrán konfliktusról, és az Európai Uniót érintő vonatkozásairól, valamint az Európai Bizottság új taxonómia-rendeletéről.

A Brüsszeli hét magazin 2022. február 2-i adása

Bár a magyar–orosz tárgyalások után elvileg biztosított az ország hosszútávú gázellátása, ezt nyugat - Európa már kevésbé tudja elmondani magáról - legalábbis, ami az orosz gázt illeti. Ezért az Európai Bizottság más útvonalakat keres. Melyek ezek? Válaszok a Brüsszeli hét második részében. Előtte azonban a kialakult konfliktusról, valamint a formálódó jobboldali pártszövetségről

A Brüsszeli hét magazin 2022. január 26-i adása

Egyre feszültebb a helyzet vagy inkább a hangulat az orosz–ukrán helyzettel összefüggésben. Miként viszonyulhat ehhez az Európai Unió? A Brüsszeli hét második felében erről hallhatnak. Előtte azonban a közösség gazdasági lehetőségeiről, elképzeléseiről. A francia elnökség ezen a téren is ambiciózus célokat fogalmazott meg.

A Brüsszeli hét magazin 2022. január 19-i adása

Az unió egyik legkisebb országa adja a közösség egyik intézményének vezetőjét. Mit kell tudni Roberta Metsoláról? A Brüsszeli hét adásában erről is szó lesz. De előtte a Bloomberg egyik azon értesüléséről, hogy az Európai Bizottság források befagyasztásáról dönthet Magyarország irányába. A hír valóságáról vagy éppen valótlanságáról Gyévai Zoltánt, az EU Monitor főszerkesztőjét kérdezzük.

A Brüsszeli hét magazin 2022. január 12-i adása

Jövő héten újra osztják a legtöbb tisztséget az Európai Parlamentben. Új elnöke is lesz az EP-nek a kedden elhunyt David Sassoli helyett. De hogyan tudnak helyezkedni a magyar kormányzópárt képviselői? Válaszok és részletek a Brüsszeli hét második felében. De előtte az év elején elkezdődött francia elnökségről. Ezúttal másképpen, mint múlt héten. A tavaszi francia választás jelentős hatással lesz Európa jövőjére.

A Brüsszeli hét magazin 2022. január 5-i adása

2022-es első adásunkban visszatekintünk az elmúlt esztendőre: merre ment az Európai Unió 2021-ben, az egyes intézmények mennyire szerették volna kiterjeszteni hatásköreiket? A Brüsszeli hét második felében erről hallhatnak. De előtte a jövőről. Ugyanis nyár közepéig Franciaország látja el az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztét. A Budapesti Corvinus Egyetem docense szerint Emmanuel Macron francia elnök egy új európai modellt szeretne kialakítani, és ennek megfelelően egy sok elemből álló, ambiciózus programot alkotott meg.


×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018