INFORÁDIÓ
2021. június 23. szerda
Zoltán

Brüsszeli hét


Az Európai Unió hírei és eseményei, közvetlenül Brüsszelből, a Bruxinfo szakembereitől.

Információk, elemzések, a döntések előzményei és a lehetséges következményei.

Adás: szerda, 19.00


A Brüsszeli hét magazin 2021. június 16-i adása

Idén ősszel születhet meg az európai bírósági döntés a jogállamisági kérdésben, melynek ügyében Magyarország fordult év elején a luxemburgi testülethez. Indulhat-e eljárás még a jövő áprilisi itthoni választás előtt? Az Egyesült Államok új elnöke először találkozott az unió vezetőivel a héten. A megbeszélés témája volt a kínaiakkal és az oroszokkal való kapcsolat is.

A Brüsszeli hét magazin 2021. június 9-i adása
A Brüsszeli hét magazin 2021. június 2-i adása

Június elsején elkezdte működését az Európai Ügyészség. Bár Magyarország nem tagja a szervezetnek, a luxembourgiak az itthoni hatóságokkal is kapcsolatban vannak. Jogosultságaik megőrzése végett azoknak az EU-állampolgároknak is kérvényezniük kell június 30-ig a letelepedett státust, akik már hosszú évek óta Nagy-Britanniában élnek. A műsorban hallhatnak az új európai, jobboldali pártszövetség megalakításának előkészületeiről, valamint a közösséget ért terrorfenyegetettségről is.

A Brüsszeli hét magazin 2021. május 26-i adása

Az Európai Bizottság a lakóépületekre és a közlekedésre is kiterjesztené a szén-dioxid-kibocsátási kereskedelem rendszerét. Nagyszabású célok a kétnapos uniós csúcson. A hét eleji tanácskozás többi témái: koronavírus-járvány utáni újraindulás zöldigazolvánnyal, illetve szankciók Fehéroroszországgal szemben.

A Brüsszeli hét magazin 2021. május 19-i adása

A magyar miniszterelnök a német – francia tengely mellé állítaná a visegrádi országokat, hogy még inkább beleszólhassanak az Európai Unió döntéseinek előkészítésébe. Ezzel párhuzamosan Magyarország újabb közös uniós nyilatkozatot vétózott meg, egyedüliként a 27-ek közül. A Brüsszeli hét második részében erről lesz szó. De előtte arról, hogy egy négy éve húzódó vita végére kerülhet pont, amikor a Tanács és az Európai Parlament arról döntött, úgynevezett kék kártyát ad a magasan képzett harmadik országból érkezőknek. Ez nemcsak munkavállalást és letelepedést jelent, de az érintett hozhatja a családját is.

A Brüsszeli hét magazin 2021. május 12-i adása

Magyarország hivatalosan is benyújtotta Brüsszelnek a helyreállítási alap igénybevételéhez szükséges tervét. Budapest egyelőre az alap vissza nem térítendő részét szeretné igénybe venni. Az Európai Bizottság a következő hetekben értékel, a pénz egy része pedig akár már idén nyáron megérkezhet. De előtte a múlt heti portói szociális csúcstalálkozóról, valamint az Európa jövőjével összefüggő konferencia vasárnapi elindításáról lesz szó.

A Brüsszeli hét magazin 2021. május 5-i adása

A helyreállítási kölcsöntől való magyar visszalépésből még nem következik automatikusan a gyorsabb jóváhagyás is. Legalábbis ezt mondták az EU-Monitor főszerkesztőjének brüsszeli szakértők. Részletek a Brüsszeli hét második felében. De előtte is erről, ugyanis a magyar kormány a hétéves költségvetésen túl rendelkezésre álló forrásokból egyelőre csak a vissza nem térintendő részéhez szeretne hozzájutni. Először Weinhardt Attila, a Portfolio elemzője beszél a kedvező uniós gazdasági adatokról, ugyanis úgy tűnik, kezdenek magukra találni az uniós tagállamok.

A Brüsszeli hét magazin 2021. április 28-i adása

Nyár elején az uniós digitális zöldigazolvány válthatja a magyar oltási igazolványt. De az is lehet, hogy a dokumentumok cseréje még azzl sem ér véget. Részletek a Brüsszeli hét második részében. Előtte arról, hogy az Európai Parlament szerdán nagy többséggel járult hozzá az EU és az Egyesült Királyság közötti jövőbeli kapcsolatokat szabályozó megállapodás megkötéséhez.

A Brüsszeli hét magazin 2021. április 21-i adása

Mi számít majd zöldberihűzásnak a következő évtizedekben? – erről döntött első körben az Európai Bizottság. Beletartozhat-e ebbe a második paksi atomblokk felépítése? A bizottság hamarosan javaslatot tesz a Törökországban tartózkodó menekültek, illetve a befogadó közösségek további támogatására. Ennek fő prioritásai az alapvető humanitárius szükségletek, az oktatás és az egészségügyi ellátás lesznek.

A Brüsszeli hét magazin 2021. április 14-i adása

Az Európai Bizottság évente átlagosan 150 milliárd euró kölcsönt venne fel a tőkepiacokról 2026-ig, a koronavírus-járvány okozta gazdasági válságot ellensúlyozni hivatott Next Generation EU néven meghirdetett 750 milliárd eurós helyreállítási alap finanszírozásához. Csökken-e az északír feszültség, ha az EU és Nagy-Britannia újabb alkut köt a tartományra vonatkozó kereskedelmi szabályokról?

A Brüsszeli hét magazin 2021. április 7-i adása

Három ország három jobboldali kormánypártja szeretne egy új európai szövetséget kötni. Ideológiai alapvetések vagy konkétum is körvonalazódott a múlt heti budapesti találkozón? A Brüsszeli hét második részében erről lesz szó. De előtte a koronavírus elleni oltóanyagok európai beszerzéséről és elosztásáról. Ugyanis letelt az első mérföldkőnek számító első negyedév.

A Brüsszeli hét magazin 2021. március 31-i adása

Uniós vakcinaútlevél és tanácsi vita a koronavírus elleni oltóanyagok elosztásáról. Minden a legújabb Covid-19-cel összefüggő EU-s történésekről a Brüsszeli hét második felében. De előtte arról, hogy Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, valamint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Húsvét után, tehát április 6-án Törökországba látogat, hogy találkozzanak Recep Tayyip Erdogan török elnökkel Ankarának ugyanis meglehetősen feszült a viszonya a földközi-tengeri földgázkitermelés miatt az uniós tag Görögországgal és Ciprussal. A találkozón várhatóan a migrációs kérdések is szóba kerülnek.

 

A Brüsszeli hét magazin 2021. március 24-i adása

Újabb vakcinákat engedélyezhet az Európai Gyógyszerügynökség. Az egyik már áprilisban, két másik pedig nyár elején állhat forgalomba az uniós tagállamokban. A Brüsszeli hét második felében erről hallhatnak, de előtte arról, hogy az EU, de a világ más nagyhatlmának is a célkeresztjébe került Kína és Oroszország. Uniós politikusokat és intézményeket sújtó szankciókat jelentett be hétfőn a pekingi kormány, miután az EU büntetőintézkedéseket rendelt el négy kínai tisztségviselő és egy entitás ellen a Hszincsiang tartományból jelentett emberi jogsértések ügyében.

A Brüsszeli hét magazin 2021. március 17-i adása

Magyarország és Lengyelország megtámadta az Európai Unió Bíróságán az uniós költségvetés védelmét szolgáló jogállamisági feltételrendszert. Milyen kimenetele lehet ennek? A Brüsszeli hét második felében erről lesz szó. Előtte azonban arról, hogy kormányok sorsa múlhat a kornavírus elleni vakcinák beszerzésén. Legalábbis ezt mondja a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének vezetője, aki szerint az uniós intézmények nem tudnak hatékonyak lenni a válságok kezelésében; inkább a megelőzésben és a finanszírozásban lehet szerepük.

A Brüsszeli hét magazin 2021. március 10-i adása

Az Európai Unió intézményeinek vezetői közös nyilatkozatot írtak alá szerdán az Európa jövőjéről tervezett konferencia szervezésének megindításáról. A konferencia célja egyebek mellett, hogy megoldást találjon az unió régóta tartó és új problémáira, és megerősítse az európai szolidaritást. A Brüsszeli hét második részében erről lesz szó. De előtte a a brit - EU vakcinaháborúról és Matteo Salvini olasz pártvezér EP-frakció alakítási elképzeléseiről

A Brüsszeli hét magazin 2021. március 3-i adása

Alaposan felfordulhat az európai politikai térkép azzal, hogy a Fidesz kilép az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójából. Mi várható a következő időszakban? A Brüsszeli hét második felében erről lesz szó. De előtte arról, hogy oltási igazolvány vagy vakcinaútlevél? Azaz, aki megkapta a koronavírus elleni oltást, az mit tud kezdeni az itthon kapott plasztik kártyával.

A Brüsszeli hét magazin 2021. február 24-i adása

Élesedik a viszony az Európai Unió és Oroszország között. Vagy legalábbis Brüsszel szankciókról határozott Moszkvával szemben. De közben meg... Részletek a Brüsszeli hétben. Előtte azonban arról, több bizonytalanságot is hozott a nemzetközi üzleti és kereskedelmi kapcsolatokban az Egyesült Királyság kiválása az Európai Unióból. Ezek közül az egyik problémát a határon átnyúló peres eljárások jelentik. Ha a vitás kérdések rendezésére a felek korábban a peres utat kötötték ki a szerződésükben, most érdemes megfontolni a szerződések módosítását és a választottbírósági eljárás kikötését.

A Brüsszeli hét magazin 2021. február 17-i adása

Magyarország az Európai Unió középmezőnyében helyezkedik el a tavalyi gazdasági visszaesést illetően. Az idei második félévben azonban már növekedést jósol Brüsszel. A műsor második felében erről lesz szó. De előtte egy évfordulóról. Antall József néhai miniszterelnök 1991 február közepén hívta újra életre a visegrádi együttműködést. Hol és milyen szerepe van a V4-eknek az EU-n belül. Erről beszél Németh Zoltán Feledy Botond külpolitikai elemzővel.

A Brüsszeli hét magazin 2021. február 10-i adása

Több tagállam is erősen bírálta, sőt, a lengyelek lemondásra is felszólították az unió külügyi főképviselőjét, mert javallatuk ellenére ellátogatott Moszkvába. Az Európai Bizottság elnöke azonban kiáll Josep Borell mellett. A Brüsszeli hét második felében erről lesz szó. Előtte azonban arról, hogy London a Brexit-megállapodás felülvizsgálatát akarja, de Brüsszel ellenáll. A szigetország kilépése most a koronavírus-vakcina uniós exporttilalma miatt vált kényelmetlenné tulajdonképpen mindkét fél számára.

A Brüsszeli hét magazin 2021. február 3-i adása

Az Európai Bizottság kedvező gazdasági folyamatokra számít az Unióban, de csak azután hogy a közösség lakosságának nagy része megkapta a covid-19 elleni vakcinát. Az egyelőre még nem hivatalos várakozásokról a Brüsszeli hét másodk felében hallhatnak. De előtte arról, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének vezetője szerint az Uniónak újra kellene fogalmaznia saját maga identitását és elveit.


×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018