INFORÁDIÓ 
2021. január 17. vasárnap
Antal, Antónia

Brüsszeli hét


Az Európai Unió hírei és eseményei, közvetlenül Brüsszelből, a Bruxinfo szakembereitől.

Információk, elemzések, a döntések előzményei és a lehetséges következményei.

Adás: szerda, 19.00


A Brüsszeli hét magazin 2021. január 6-i adása

Az új esztendő első napjaiban megnézzük, hogy melyek lesznek a legfontosabb témák az Európai Unióban 2021-ben. Senki nem lepődhet meg azon, hogy a koronavírus-járvány kezelése, további vakcinák beszerzése, engedélyeztetése. A Brüsszeli hét második részében erről hallhatnak. De előtte némi számvetés az előző évről. Ugyanis Berlin megállapodása Varsóval és Budapesttel megteremtette a lehetőségét annak, hogy idén az új költségvetési ciklus, valamint a helyreállítási csomag euróihoz is hozzáférhessenek a tagállamok. Németh Zoltán kérdezte Fóris György uniós szakértőt.

A Brüsszeli hét magazin 2020. december 30-i adása

Az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnöke ünnepélyes keretek között szerda reggel aláírta az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti jövőbeni kétoldalú kereskedelmi és egyéb kapcsolatok feltételeit rögzítő megállapodást. Ennek ideiglenes alkalmazása az újév első napján lép életbe. A Brüsszeli hét második felében erről lesz szó. De előtte egy kis vissza, illetve előre tekintés. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének vezetője szerint a koronavírus-járvány második hulláma, a közös vakcinabeszerzés erősítheti az Unióba vetett bizalmat. A létrejött brexit-megállapodás pedig esélyt ad az integráció folytatásának.

A Brüsszeli hét magazin 2020. december 23-i adása

Az év vége a számvetések ideje. 2020 sokak számára emlékezetes marad – leginkább a koronavírus-járvány elterjedése okán is. Ez az Európai Unió jelenét és jövőjét is jelentősen befolyásolja. A Brüsszeli hét második felében erről lesz szó. De előtte a Brexitről, ugyanis még karácsony előtt is folyik az egyezkedés Brüsszelben Londonnal a december 31-ével záruló átmeneti időszak utáni életről és folytatásról. Ennek akár főporóbája is lehet a doveri kikötő lezárása a covid egyik mutációjának felbukkanása miatt.

A Brüsszeli hét magazin 2020. december 16-i adása
Az Európai Parlament is elmondta a véleményét az uniós állam- és kormányfők múlt heti megállapodásáról. Az Európai Bizottság elnöke arról beszélt, hogy van egy nagyon keskeny út, amely elvezethet az Egyesült Királysággal a kereskedelmi megállapodás megkötéséhez és az a jó hír, hogy van előrelépés: a legtöbb kérdésben megtalálták az előrefelé vezető utat és az egyik fő vitapontban lényegében meg is állapodtak.
A Brüsszeli hét magazin 2020. december 9-i adása

Hírügynökségi értesülés szerint kompromisszumot kötött Németországgal az uniós büdzsé vétójának visszavonásáról Magyarország és Lengyelország.A Brüsszeli hét adásának második felében erről lesz szó. De előtte az előzményekről, és a lehetséges jövőről. Az elmúlt hetekben ugyanis a figyelem középpontjába került a magyar és a lengyel miniszterelnök. Milyen lehet a renoméja most Magyarországnak az Unióban, és milyen Európa-politikát képvisel a magyar kormány. Németh Zoltán egyebek mellett ezekről is kérdezi Navracsics Tibort, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézet vezetőjét.

A Brüsszeli hét magazin 2020. december 2-i adása

Az Európai Parlament, és a 27-ből 25 uniós tagállam nem enged: kell, hogy legyenek jogállamisági kritériumok az EU-pénzek felhasználásánál. Ha nem sikerül megállapodni a következő hónapban, akkor Budapest és Varsó vétója miatt Magyarország is komoly eirópai forrásoktól eshet el átmenetileg jövőre. Előtte azonban arról: december közepéig a hat nyugati gyártóval kötött megállapodás alapján kettő koronavírus elleni vakcina megkaphatja a szükséges engedélyeket, ami után forgalomba hozhatóak a készítmények. Németh Zoltán kérdezte Gyévai Zoltánt, a Bruxinfo főszerkesztőjét.

A Brüsszeli hét magazin 2020. november 25-i adása

Az Európai Parlament, és a 27-ből 25 uniós tagállam nem enged: kell, hogy legyenek jogállamisági kritériumok az EU-pénzek felhasználásánál. Ha nem sikerül megállapodni a következő hónapban, akkor Budapest és Varsó vétója miatt Magyarország is komoly eirópai forrásoktól eshet el átmenetileg jövőre. Előtte azonban arról: december közepéig a hat nyugati gyártóval kötött megállapodás alapján kettő koronavírus elleni vakcina megkaphatja a szükséges engedélyeket, ami után forgalomba hozhatóak a készítmények. Németh Zoltán kérdezte Gyévai Zoltánt, a Bruxinfo főszerkesztőjét

 

A Brüsszeli hét magazin 2020. november 18-i adása

A jogállamiságról folyik a vita a magyar és a lengyel kormány, valamint az Európai Unió között. Azonban a héten bejelentett vétó a megállapodás egy részére vonatkozik. A Brüsszeli hétben arról hallhatnak, hogy miként és mikor lehetne alkalmazni ezt a mechanizmust, ugyanis a két fél másképpen értelmezi ezt. De előtte arról, hogy miről is szól ez a blokkolás. 

A Brüsszeli hét magazin 2020. november 11-i adása

Inkább egy tárgyalási felhívás, mint ultimátum az a levél, amelyet a magyar miniszterelnök küldött az Európai Bizottság elnökének, valamint a jelenlegi és a következő év két soros uniós elnöki tisztséget betöltő ország vezetőjének a jogállamisági mechanizmusról, amelyet a hosszú távú költségvetés részévé tennének. De előtte arról: mit üzen az üzenet? Azaz egyes uniós tagállamok eltérően álltak hozzá az amerikai elnökválasztást az eddigi eredmények alapján megnyerő Joe Bidenhez. Németh Zoltán Gyévai Zoltánnal, a Bruxinfo főszerkesztőjével szemlézi a gratuláló levelek tartalmát.

A Brüsszeli hét magazin 2020. november 4-i adása

A hét, de talán az év egyik legfontosabb külpolitikai eseménye az amerikai elnökválasztás. A Brüsszeli hétben ezúttal teljes egészében erről lesz szó. Milyen Európai Unió lesz egy újabb Trump adminisztrációval, és megváltozik-e a közösség és az Egyesült Államok kapcsolata Joe Bidennel. De mindezek előtt: miként formálódott az USA és az EU viszonya 2016 és 2020 között. Gyévai Zoltánnal, a Bruxinfo elemzőjével próbál mérleget vonni Németh Zoltán

A Brüsszeli hét magazin 2020. október 28-i adása

A héten is tovább folytatódtak az egyeztetések a hosszú távú uniós költségvetséről. Az Európai Parlament egyre erősebbnek tűnik a tárgyalásokon, így az úgynevezett jogállamisági kritériumok része lehet majd a büdzsének. Bár ezt Budapest és Varsó ellenzi. Hamarosan erről lesz szó. Előtte azonban a koronavírus-járványról lesz szó, és annak lehetséges európai összehangolásáról. Gyévai Zoltánt, a Bruxinfo főszerkesztőjét Németh Zoltán kérdezte erről, aki az európai gócpontnak számító Brüsszelből jelentkezik.

A Brüsszeli hét magazin 2020. október 21-i adása

Az Európai Unió készül már a megállapodás nélküli brexitre, két déli szigetország, Málta és Ciprus ellen pedig eljárás indulhat az úgynevezett aranyútlevelek miatt. A Brüsszeli hét adásában mindezek előtt arról, hogy megtette a döntő lépést az Európai Bizottság a hét elején egy rendelettervezet előterjesztésével az EU globális emberi jogi szankciórendszerének létrehozása felé. Az európai „Magnyitszkij-törvénynek” legalább két olyan eleme is van, aminek jóváhagyása problémás lehet a Tanácsban: az egyhangú döntéshozatal feladása és a beutazási tilalmak végrehajtása felügyeletének bizottsági hatáskörbe utalása. A részletekről Németh Zoltán beszélgetett Gyévai Zoltánnal, a Bruxinfo főszerkesztőjével.

A Brüsszeli hét magazin 2020. október 14-i adása

Egyre inkább úgy tűnik, hogy az idén január végi uniós kilépés után nem lesz megállapodás december 31-ig az Európai Unió és az Egyesült Királyság között a jövőbeni kapcsolatokról. Mindezek előtt arról, hogy ajánlást fogadott el az EU általános ügyekért felelős tanácsa a koronavírus-járvány visszaszorítására bevezetett, a szabad mozgás korlátozását is érintő tagállami intézkedések uniós összehangolásáról. Gyévai Zoltánt, a Bruxinfo főszerkesztőjét kérdezi Németh Zoltán.

A Brüsszeli hét magazin 2020. október 7-i adása

Újra taktikai küzdelmek figyelhetők meg a helyreállítási csomag és a jövő évtől hatályos keretköltségvetés, illetve a jogállamisági kritériumok vitákban. Kinek milyen adu van a kezében? Ezen kívül arról hallhatnak, hogy az Európai Bíróság szerint sérti az uniós jogot a magyar felsőoktatási törvény 2017-es módosítása, ezért annak törvénysértő részeit meg kell semmisíteni. A bíróság szerint a törvénymódosítás a többi között sérti az Európai Unió Alapjogi Chartájában foglalt, a tudományos élet szabadságára, a felsőoktatási intézmények alapításának szabadságára és a vállalkozás szabadságára vonatkozó rendelkezéseket.

A Brüsszeli hét magazin 2020. szeptember 30-i adása

A koronavírus-járvány miatt több uniós országban sérültek jogok - állapította meg az Európai Bizottság, amely először adott ki jogállamisági jelentéseket mind a 27 tagállamra vonatkozóan. A Brüsszeli hét adásában a szerdán bemutatott dokumentumokról és azok hátteréről lesz szó. Németh Zoltán beszélt Gyévai Zoltánnal, a Bruxinfo főszerkesztőjével.

A Brüsszeli hét magazin 2020. szeptember 23-i adása

Az Európai Bizottság szerdán bemutatta új migrációs javaslatát. A brüsszeli testület az unió külső határainak fokozott védelmét javasolja a jogi keret módosításával, valamint az Európai Határ- és Parti Őrség szerepének növelésével. Nagyon sok része van és lesz a tervezetnek, amelyről nagy vitákra számítanak. A Brüsszeli hét ezúttal teljes egészében ezzel a témával foglalkozik. Németh Zoltán kérdezi Gyévai Zoltánt, a Bruxinfo főszerkesztőjét.

A Brüsszeli hét magazin 2020. szeptember 16-i adása
A Brüsszeli hét magazin 2020. szeptember 9-i adása
A Brüsszeli hét magazin 2020. szeptember 2-i adása
A Brüsszeli hét magazin 2020. augusztus 26-i adása

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018