INFORÁDIÓ
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien

Brüsszeli hét


Az Európai Unió hírei és eseményei, közvetlenül Brüsszelből, a Bruxinfo szakembereitől.

Információk, elemzések, a döntések előzményei és a lehetséges következményei.

Adás: szerda, 19.00


A Brüsszeli hét magazin 2022. június 29-i adása

Az Európai Unió és a NATO hozzáállása, valamint a szomszédságunkban zajló háború kimenetele is alaposan befolyásolja, hogy Ukrajna és Moldova tagjelölti státuszának megadása mennyire rendezheti át a világpolitika térképét. A Brüsszeli hét második felében erről lesz szó. De előtte arról, hogy a konfliktus mellett a magyar helyreállítási terv el nem fogadása is komoly befolyással van az itthoni gazdasági helyzetre.

A Brüsszeli hét magazin 2022. június 22-i adása

Részt vesznek az Európai Unió és a nyugat-balkáni országok közötti csütörtöki uniós csúcson Szerbia, Észak-Macedónia és Albánia vezetői. A magyar miniszterelnök a hét elején Moldova, Georgia és Bosznia uniós tagjelölti státuszát is javasolta. Részletek a Brüsszeli hét második felében. Előtte azonban arról, hogy az Európai Bizottság elnöke Ukrajna tagjelölti státuszának megadásáról beszélt.

A Brüsszeli hét magazin 2022. június 15-i adása

Kötelezettségszegési eljárást indít az Európai Unió Nagy-Britannia ellen az úgynevezett északír záradék miatt. Brüsszelnek erre a kilépési szerződés alapján van lehetősége. A Brüsszeli hét második felében erről, valamint a majomhimlő elleni vakcinákról lesz szó. Előtte azonban energetika, és a nyugat-balkáni, illetve a keleti országok uniós integrációjáról

A Brüsszeli hét magazin 2022. június 8-i adása

A magyar turisták idén nyáron fizethetnek utoljára kunával, amennyiben Horvátországban nyaralnak. Januártól ugyanis déli szomszédunknál is az euró lesz a hivatalos fizetőeszköz. A Brüsszeli hét második felében jönnek a részletek. Előtte arról, hogy az Európai Bizottság elnökének fejébe is kerülhet Ursula von der Leyen azon bejelentése, hogy elfogadták Varsó helyreállítási tervét. Ezzel egyébként az Unióban egyedüliként már csak Magyarország nem büszkélkedhet.

A Brüsszeli hét magazin 2022. június 1-jei adása

Az Európai Tanács elnöke szerint a finanszírozási lehetőségek megteremtésével és új szállítók révén fel kell gyorsítani az átállást a megújuló energiaforrások használatára, diverzifikálni kell az energiaellátást, és több figyelmet kell fordítani az energia-hatékonyságra. Charles Michel, az uniós tagállamok vezetőivel való találkozó után mondta ezt, ahol megállapodtak a hatodik uniós szankciós csomagról. Mai adásunkban ezzel a témával foglalkozunk. Megállapodás született tehát az orosz olaj unióba tartó exportjának betiltásáról, ez azonban a csővezetéken szállított nyersolajra egyelőre nem terjed ki. Szakértőkkel és a miniszterelnök politikai igazgatójával elemezzük a helyzetet.

A Brüsszeli hét magazin 2022. május 25-i adása
A Brüsszeli hét magazin 2022. május 18-i adása
A Brüsszeli hét magazin 2022. május 11-i adása
A Brüsszeli hét magazin 2022. május 4-i adása

Az Európai Bizottság szerdán bemutatta a Oroszország elleni hatodik szankciócsomagot, amelyben az Oroszországból származó kőolaj importjának fokozatos tilalmára tesz javaslatot. Az EU az orosz nyersolajszállítást hat hónapon belül, a finomított termékek szállítását pedig év végéig szüntetné meg fokozatosan. Magyar és szlovák mentességről Ursula von der Leyen nem beszélt, de a szankciókat minden tagállamnak meg kell szavaznia. A Brüsszeli hétben erről is szó lesz. De előtte arról, hogy nagykorú lett Magyarország európai uniós csatlakozása. Múlt vasárnap volt 18 éve, hogy 9 másik állammal együtt a közösség tagja lett az ország.

A Brüsszeli hét magazin 2022. április 27-i adása

Emmanuel Macron jelentős győzelmével erősebb lehet-e az európai együttműködés? A föderális Unió irányába megyünk, vagy a nemzetállamok szerepe lehet hangsúlyosabb? Válaszok a Brüsszeli hét második felében. De előtte arról, hogy szerdán hivatalosan is elindult a jogállamisági eljárás Magyarország ellen. Egyelőre ez még nem jelenti a pénzek elvonását, most egy konzultáció indul a magyar kormánnyal a bizonyítottan problémás területekről.

A Brüsszeli hét magazin 2022. április 20-i adása

Továbbra is az orosz-ukrán háború határozza meg az európai politikai és gazdasági helyzetet. Az Európai Bizottság és Parlament elnöke után most az Európai Tanács elnöke látogatott el Kijevbe. Mindeközben az ukrán elnök hétfőn benyújtotta azt a kitöltött kérdőívet, amelyben Ukrajna európai uniós tagságért folyamodik.

A Brüsszeli hét magazin 2022. április 13-i adása

A tavalyi német szövetségi választás mellett a mostani francia elnökválasztás kimenetele is alaposan befolyásolhatja majd az Európai Unió jövőjét. Emmanuel Macron és Marine Le Pen alapvetően más álláspontot képvisel. A jövőről a francia választók döntenek április 24-én. Előtte azonban Magyarországról és annak helyéről a közösségen belül a már magunk mögött tudott választás fényében. Kedden az európai uniós tagországok általános uniós ügyekért felelős miniszterei Magyarország, Hollandia, Ausztria és Málta esetében tekintették át a jogállamiság helyzetét.

A Brüsszeli hét magazin 2022. április 6-i adása
A Brüsszeli hét magazin 2022. március 30-i adása

Harmadik országok kibertámadásainak kivédése és közös európai hadsereg – az uniós állam- és kormányfők fontos védelempolitikai kérdésekről egyeztettek legutóbbi találkozójukon. Részeletek a Brüsszeli hét második felében. Előtte azonban ismét az orosz energiafüggőségről és az újabb beszerzésekről.

A Brüsszeli hét magazin 2022. március 23-i adása
A Brüsszeli hét magazin 2022. március 16-i adása

Az orosz - ukrán háború miatt Varsó próbálja rendezni vitás kérdéseit az Európai Unióval, hogy minél előbb hozzáférhessen az eddig blokkolt helyreállítási alaphoz tartozó pénzügyi forrásokhoz. Magyarország helyzete némileg bonyolultabb. A Brüsszeli hét második felében erről hallhatnak. De előtte Lengyelország megváltozott Európa politikájáról. Kedden a magyar miniszterelnök legfontosabb közép-európai politikai szövetségesei szálltak vonatra Lengyelországban, hogy az ukrán elnökhöz utazzanak.

A Brüsszeli hét magazin 2022. március 9-i adása

Az orosz–ukrán háború még szorosabb együttműködésre késztette az uniós tagállamokat. A jövőben az energia mellett a közös védelempolitika is egyre hangsúlyosabbá válhat. A Brüsszeli hét második felében erről lesz szó. De előtte arról, hogy az Európai Bizottság kidolgozta a használatának részleteit, így elhárult az utolsó akadály a jogállamisági mechanizmus elindítása elől. Az eljárást a jogállamiság elveinek az uniós költségvetéshez kapcsolódó megsértése esetén lehet csak elindítani.

A Brüsszeli hét magazin 2022. március 2-i adása
A Brüsszeli hét magazin 2022. február 23-i adása
A Brüsszeli hét magazin 2022. február 16-i adása

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018