INFORÁDIÓ
2021. november 27. szombat
Virgil

Brüsszeli hét


Az Európai Unió hírei és eseményei, közvetlenül Brüsszelből, a Bruxinfo szakembereitől.

Információk, elemzések, a döntések előzményei és a lehetséges következményei.

Adás: szerda, 19.00


A Brüsszeli hét magazin 2021. november 24-i adása

Az Európai Bizottság több kérdést intézett a magyar kormányhoz jogállamisági, az uniós források elköltésével összefüggésben. Az Európai Bíróság kedden kimondta, hogy az uniós jog elsőbbségének elve alapján a tagállami bíróságnak figyelmen kívül kell hagynia minden olyan nemzeti bírósági gyakorlatot, amely megakadályozza, hogy kérdést intézzen az uniós bírósághoz. Véglegessé vált az új német koalíciós kormány összetétele. Franciaországban pedig jövő tavasszal lesz az elnökválasztás.

A Brüsszeli hét magazin 2021. november 17-i adása

Bár szárnyal az európai gazdaság, több tagállamban magasra ugrott az adósság és az infláció, ráadásul az energiaválság is nehezíti a helyzetet. A Brüsszeli hét második felében erről lesz szó. De előtte arról, szerdán bejelentették, hogy Észtország 1700 tartalékos katonát mozgósít, és előre be nem jelentett gyakorlatba kezdett, melynek keretében szögesdrótkerítést állítanak fel az orosz határ 40 kilométeres szakaszán. A lengyel kormányszóvivő pedig helytelenítette azt, hogy Angela Merkel német kancellár Aljakszandr Lukasenka fehérorosz, Emmanuel Macron francia elnök pedig Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyalt a lengyel-fehérorosz határon kialakult helyzetről.

A Brüsszeli hét magazin 2021. november 10-i adása

Az Európai Tanács elnöke szerint a lengyel–fehérorosz határon brutális hibrid támadás zajlik, az Európai Uniónak határozottan kell reagálnia erre. Charles Michel Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel való varsói tárgyalásai után az egész EU nevében szolidaritását fejezte ki Lengyelországnak. Miben különbözik a mostani helyzet a 2015-östől?

A Brüsszeli hét magazin 2021. november 3-i adása
A Brüsszeli hét magazin 2021. október 27-i adása
A Brüsszeli hét magazin 2021. október 20-i adása

Az Európai Bizottság illetékes biztosa szerint a tagállamok többsége egyetért abban, hogy az Európai Uniónak határozottan kell reagálnia a lengyel alkotmánybíróság közelmúltbeli döntésére. A lengyel testület a nemzeti alkotmány elsőbbségét állapította meg azokon a területeken, amelyeken az uniós jognak nincs kizárólagos hatásköre. A téma a héten az Európai Parlament és az Európai Tanács napirendjén is szerepelt, szerepel. A Brüsszeli hét második részében erről lesz szó. De előtte arról, hogy miközben az Európai Bizottság elindította társadalmi konzultációját a Stabilitási és Növekedési Paktum reformjáról, döntés született arról, hogy 2023. január elsejétől újra hatályosak lesznek a rendelkezései. Azaz ismét be kell tartani a költségvetési hiányra vagy éppen az adósságra vonatkozó szabályokat. Néhány tagállam kivételével az Unió szinte összes országában jóval 3 százalék felett van a deficit.

A Brüsszeli hét magazin 2021. október 13-i adása

Az Európai Bizottság a nemzeti kormányokra hárítaná az energiaválság miatt a lakosságnál jelentkező többlet-terhek mérséklését. Újabb javaslatok, de megoldja-e a problémát? Részletek a Brüsszeli hét második felében. Előtte azonban arról, hogy az Európai Unió Bírósága elkezdte tárgyalni azt a magyar – lengyel beadványt, amit a két ország ezév elején nyújtott be.

A Brüsszeli hét magazin 2021. október 6-i adása

Az Európai Unió elkötelezett a nyugat-balkáni térségre kiterjedő bővítési folyamat mellett, de továbbra is fontosnak tartja, hogy a régiót alkotó országok folytassák a politikai és gazdasági reformokat - erősítették meg az unió vezető képviselői szerdán a Szlovéniában tartott csúcstalálkozót követően. Meddig tartják a mézes madzagot az érintett országok előtt? Válaszok a Brüsszeli hét második felében. Előtte azonban arról, milyen lett Nagy - Britannia élete az EU-n kívül. Hiányzó kamionsofőrök, láthatóan kevesebb áru a boltokban.

A Brüsszeli hét magazin 2021. szeptember 29-i adása
A Brüsszeli hét magazin 2021. szeptember 22-i adása

Amennyiben idén nem állapodik meg az Európai Bizottság és a magyar kormány a helyreállítási alap folyósításának feltételeiről, akkor Magyarország nem kapja meg a pénz 13 százalékos előlegét. Az uniós forrás is elvész vagy csak egy lehetőséggel lesz kevesebb? Részletek a Brüsszeli hét második felében. Előtte azonban arról, hogy a hétvégi német, majd a jövő tavaszi francia választás mennyire lesz hatással az úgynevezett német - francia tengely jövőbeni európai irányvonalára

A Brüsszeli hét magazin 2021. szeptember 15-i adása

Egészségügyi unió és erősebb biztonságpolitikai együttműködés – ez volt a két alappillére az Európai Bizottság elnöke évértékelő beszédének. Két elemzővel, Feledy Botonddal és Gyévai Zoltánnal értékeljük Ursula von der Leyen, Strasbourgban, az Európai Parlamentben elmondott szavait.

A Brüsszeli hét magazin 2021. szeptember 8-i adása
A Brüsszeli hét magazin 2021. szeptember 1-i adása

Ezúttal is a migráció hárulhat Európára abból a konfliktusból, amelyet az Egyesült Államok, majd később a NATO szövetséges országok idéztek elő Afganisztánban. Az uniós belügyminiszterek keddi tanácskozásán azonban arról döntöttek, nem a 2015-ös irányt követik. Részletek hamarosan. Előtte azonban arról, hogy az Európai Parlamentben szerdán ismét a magyar jogállamiság volt napirenden. Az ELTE Nemzetközi Jogi Tanszékének docense szerint amennyiben jogi szempontok érvényesülnek, akkor az Európai Bizottság ehónap végéig sem fogadja majd el a magyar helyreállítási tervet, így nem jöhet az ehhez rendelt több milliárd euró. Mindeközben Magyarország keresete az Európai Bíróság előtt van, amely a jogállamisági mechanizmus alkalmazására vonatkozik.

A Brüsszeli hét magazin 2021. augusztus 25-i adása

Az Európai Bizottság hét uniós tagállam, köztük Magyarország esetében hosszabbította meg a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk utáni talpra állás finanszírozását segítő helyreállítási tervről szóló tárgyalások határidejét. Ez egy hónap múlva jár le. A Brüsszeli hét második felében erről lesz szó. De előtte az afganisztáni helyzetről európai nézőontból és a brexitről.

A Brüsszeli hét magazin 2021. augusztus 18-i adása

Lengyelország enged. Varsóban bejelentette a kormány, hogy megszünteti az igazságszolgáltatás reformjának részeként létrehozott fegyelemi kamarát, amely miatt az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított. A Brüsszeli hét második felében erről hallhatnak. De előtte az afganisztáni helyzetről. Az Európai Unió kül és -biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselője, a közösség tagállami külügyminisztereivel az afganisztáni helyzetről folytatott rendkívüli tanácskozás után azt mondta: az EU-nak minél hamarabb fel kell venni a kapcsolatot az új afgán vezetéssel, annak érdekében, hogy elkerüljünk egy újabb migrációs és humanitárius válságot, valamint a nemzetközi terroristák visszatérését az országba.

A Brüsszeli hét magazin 2021. augusztus 11-i adása

Az ENSZ kormányközi klímaváltozási bizottsága hétfőn kiadott átfogó jelentésében megállapította: az emberiség a tevékenységével minden korábbinál erőteljesebben idézi elő a klímaváltozást, amely immár visszafordíthatatlanná vált, a globális felmelegedés a Föld minden lakott részén szélsőséges időjárási körülményekkel fenyeget. Nem sokkal korábban az Európai Bizottság is kiadta klímastratégiáját. A Brüsszeli hét második részében arról, milyen károkat okoz az Unióban az éghajlatváltozás. De előtte is majdhogynem erről. Az idén tavasszal elindult az Európa jövőjéről szóló konferenciasorozatról. Múlt héten már hallhattak róla, de most az Ujhelyi István szocialista EP-képviselő rendezett egy online kerekasztal-beszélgetésnek a jövőre vonatkozó hozzászólásainak szerkesztett változatával kezdődik a műsor

A Brüsszeli hét magazin 2021. augusztus 4-i adása

Egy év késéssel idén tavasszal indult el az Európa jövőjéről szóló konferenciasorozat, amelyhez bárki hozzá tud szólni a világhálón keresztül is. A konzultáció egy éven keresztül tart, 2022-ben értékelik a hozzászólásokat. Ujhelyi István szocialista EP-képviselő rendezett egy online kerekasztal-beszélgetést. Ennek egy szerkesztett részletét hallhatják most. A házigazda mellett részt vett Navracsics Tibor, a Nemzeti Közszolgálai Egyetem Európai Stratégia Kutatóintézet vezetője, Gyévai Zoltán, az EU Monitor főszerkesztője, valamint Filippov Gábor történész, az Egyensúly Intézet kutatási igazgatója.

A Brüsszeli hét magazin 2021. július 28-i adása

Az EU gyorsan nemet mondott arra a brit feltevésre, hogy mondják fel a brexitegyezmény Észak-Írországra vonatkozó részét. A protokoll értelmében ellenőrizni kell a brit főszigetről a tartományba szállított árukat, hogy nyitott maradjon a brit–EU határ. Az Európai Bizottság hét uniós tagállam, köztük Magyarország esetében hosszabbítja meg a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk utáni talpraállás finanszírozását segítő helyreállítási tervről szóló tárgyalások határidejét. Köze van-e a késlekedéshez az úgynevezett gyermekvédelmi jogszabálynak?

 

A Brüsszeli hét magazin 2021. július 21-i adása

Alkotmányellenesnek minősítette a lengyel alkotmánybíróság az uniós bíróság döntését a lengyel bírák fegyelmi felelősségére vonatkozó szabályozás ügyében. A szakértő szerint nehéz helyzetben voltak az alkotmánybírák, hiszen egyúttal arról is dönteniük kellett, hogy az unióval, vagy a lengyel kormánnyal mennek szembe. Ezután az európai–amerikai kapcsolatok jelenlegi helyzetét térképezzük fel. A jogállamiság helyzetének további romlásáról ír 2020-hoz képest az Európai Bizottság Magyarországra vonatkozó jelentésében.

A Brüsszeli hét magazin 2021. július 14-i adása

Megérkezett az Európai Bizottság klímacsomagja. A testület által forradalminak tartott dokumentum 2050-ig több lépésben alakítaná át az életünk. Július elsejétől Magyarország lett újra a visegrádi együttműködés soros elnöke. Feledy Botond külpolitikai elemzővel a V4 történetét és helyét nézzük át európai viszonylatban, majd Gyévai Zoltán, az EU Monitor főszerkesztője beszél a klímacsomagról.


×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018