Az élelmiszerbiztonság és a fogyasztók védelme 2024 téli ünnepi időszakában is jelentős figyelmet kap: december 9-e óta tart a Nobilis Márton, élelmiszergazdaságért és agrárszakképzésért felelős államtitkár által elrendelt téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés - olvasható az Agrárminisztérium közleményében.
Az egészen év végéig tartó kezdeményezés során hagyományosan a karácsonyhoz, a téli ünnepi időszakhoz kapcsolódó célterületeket és termékeket vizsgálnak a szakemberek.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az ellenőrzés első szakaszát követően már elvégezte az eddigi eredmények összesítését.
A vármegyei és a járási kormányhivatalok munkatársai a Nébih szakértőivel és irányításával végezték a több mint három hétig tartó, összehangolt országos akciót. A komplex vizsgálat-sorozat során, az ünnepi időszaknak megfelelően, kiemelt figyelmet kap az élelmiszer-előállítás és a - forgalmazás mellett a vendéglátás is.
A szakmai ellenőrzés az év ezen szakaszában közkedvelt termékek körére is kiterjed. Az élelmiszer-előállítás esetében elsősorban a hús és húskészítmények előállítása kapcsán végeznek létesítmény- és élelmiszer-ellenőrzést a szakértők. Az üzletekben, piacokon, ideiglenes árusítóhelyeken, adventi és karácsonyi vásárokon zajló forgalmazás ellenőrzésének középpontjában a friss húsok, valamint a karácsony idején nagy népszerűségnek örvendő élőhal árusítása kerül.
Az édesipari termékek értékesítése esetében azok lejárati idejét és nyomonkövethetőségét szemlézik az ellenőrök.
A vendéglátás kiemelt ellenőrzése elsősorban az adventi, karácsonyi rendezvényeken zajlott. A főbb szempontok között a megfelelő higiénia biztosítása, a személyi és technikai feltételek megfelelősége, valamint az eladásra kínált élelmiszerek lejárati ideje, jelölése és nyomonkövethetősége szerepel.
A téli ünnepi vásárok és rendezvények kínálatának elmaradhatatlan részei a forralt bor, amelynél a receptúrát tartalmazó gyártmánylap, valamint az alapanyagok eredetének vizsgálata kerül a fókuszba.
A téli akcióban a szezonális zöldségek és gyümölcsök származásának, nyomonkövethetőségének ellenőrzése is helyet kap. Sőt, az élelmiszerek mellett a Nébih szakemberei a téli vadmadáreledeleket is vizsgálják.
Az államtitkár hangsúlyozta, az ellenőrzés-sorozat december 15-én lezárult első szakaszában országosan összesen 779 ellenőrzésre került sor. Ebből 135 vizsgálat élelmiszer-előállító helyen, 542 az élelmiszer-forgalmazásban és 77 kitelepült vendéglátóhelyen, valamint 25 kitelepült jövedéki engedélyes árusítónál történt.
Az ellenőrök leggyakrabban (35 esetben) higiéniai hiányosságokat tapasztaltak, a dolgozók egészségügyi alkalmasságával kapcsolatban 26 esetben tártak fel hiányosságot. Az ellenőrzések során összesen 149 különböző élelmiszertételt kellett kivonni a forgalomból, kevesebb mint 1 tonna mennyiségben, aminek a legfőbb oka a jelölési hiba volt, leginkább a külföldi édességek esetében.
A tapasztalt hiányosságok miatt egy üzletben kellett a tevékenységet korlátozni, emellett az ellenőrök 3 alkalommal figyelmeztetést, 59 esetben bírság kiszabását alkalmazták szankcióként. Utóbbiak összege idáig 4 millió forint, azonban több eljárás jelenleg még folyamatban van. Az első héten összesen 43 élőhalat árusító hely állatvédelmi célú ellenőrzése zárult le. Az állattartási körülmények, valamint az állategészségügyi dokumentációk vizsgálata során súlyos jogszabálysértést nem tapasztaltak a szakemberek: a tároló medencék nem voltak túlzsúfoltak, és azokban a vízminőség, a levegőztetés is megfelelt az előírt követelményeknek. Sérült halat nem találtak a vizsgálatot végzők, és a halak értékesítés előtti kötelező kábítása is megtörtént.
Az ellenőrzések az év legutolsó napjáig folytatódnak - olvasható a közleményben.