Nyitókép: Halfpoint Images/Getty Images

Mellbevágó számok mutatják, hogy miért kellene takarékoskodni nyugdíjas éveinkre

Infostart
2024. október 21. 04:25
Elgondolkodtató jelentést tette közzé a UBS (ez egy sávjci pénzügyi szolgáltató) a napokban, ebben azt nézték meg, hogy szükség van-e extra megtakarításra is ahhoz, hogy nyugdíjas korában ne nélkülözzön.

A UBS International Pension Gap Index 25 ország kötelező munkáltatói nyugdíjprogramját (ilyen Magyarországon jelllemzően nincs) elemzi, mégpedig olyan szempontból, hogy egy fiktív, 50 éves, medián jövedelmű, nagyvárosban élő női alkalmazottnak (Jane) elegendő-e ezekben a rendszerekben megtakarítania a nyugdíjas évekre, illetve mekkora plusz összeget kellene félretennie annak érdekében, hogy a nyugdíjaskori várható bevételeit és kiadásait összhangba tudja hozni.

A jelentésben elemzett legtöbb városban a plusz megtakarítások elengedhetetlennek bizonyultak a kívánt nyugdíjas életstílus fenntartásához - írja a portfolio.hu.

Ezenkívül az egyes nyugdíjprogramokra jellemző bizonytalanság elővigyázatossági megtakarításokat is szükségessé tesz.

A UBS által elemzett 25 rendszer többségében "Jane"-nek egyéni megtakarításra is szüksége van, mivel

a kötelező nyugdíjprogramok alap- vagy kiegészítő nyugdíja nem fedezi a megszokott életmódját.

MIndössze négy közismert városban nincs szükség további takarékoskodásra, köztük van Barcelona, Milánó, Amszterdam és Mexikóváros, Tokióban azonban majd a dupláját el kell tenni az amúgy megszokott nyugdíjprogramokon felül.

Az elemzésben kitértek a készpénz vagy bankszámla megtakarításokra is. Ha "Jane" Svájcban élne, és befektetés helyett készpénzben tartaná megtakarításait, akkor a bevételéből további 10 százalékpontot kellene megtakarítania, hogy elérje pénzügyi céljait.

A becslések azt mutatják, hogy a svájci "Jane" helyzetében a befektetések tízből kilencszer jobban teljesítenek, mint a készpénzjellegű eszközök.