Nyitókép: Budapesti Közlekedési Központ

Mivel túl drága, egyelőre halogatják a HÉV vonatok cseréjét

Infostart
2024. október 15. 11:27
Sajtóértesülések szerint bőven 500 milliárd fölé kúszhat a HÉV-járműpark megújítása, így ez egyelőre nem is szerepel a kormány tervei között.

A 98 HÉV-járműből már az év elején is csak 79 volt forgalomba adható, 12 állt javítás alatt, hét pedig csak várt erre, mivel a koros járműveket hatévente fővizsgára kell küldeni, csakhogy ezek a szűkös javítókapacitások miatt torlódnak írja a 24.hu a Népszava értesüléseire hivatkozva. Pedig az idén 20, jövőre 25 fővizsgát kellene lebonyolítani, így a most bejelentett 5 jármű után, jövőre újabb 7 eshet ki a forgalomból – nyilatkozta Feld Mártont, a Magyar Közlekedési Klub elnökségi tagját.

Ráadásul a napokban derült ki, hogy az Orbán-kormány frissen elfogadott közlekedési stratégiájában 2035-ig egyetlen fillért sem szánnak a napi 135–170 ezer embert szállító HÉV-vonalak fejlesztésére. A lap felidézi, hogy Lázár János építési és közlekedési miniszter ugyan a bérletalku részeként elérte, hogy az állami HÉV-járműbeszerzés helyet cseréljen a fővárosi önkormányzat közlekedési projektjeivel. Így a CAF villamosokat az akkori egyezség szerint a helyreállítási alapból (RRF) finanszíroznák az IKOP helyett.

Utóbbi ugyanis hosszabb ideig, 2029-ig használható fel, így lenne idő a HÉV-járműtenderre.

Csakhogy Hegyi Zsolt, a MÁV vezérigazgatója most elismerte, hogy a kormány addig sem jutott el, hogy véglegesítse az IKOP-listát, márpedig egy ilyen volumenű járműbeszerzés alsó hangon 3–4 év. „Az IKOP monitoring bizottság legutóbbi ülésén 12 jármű beszerzéséről volt szó, amelyek darabja a felvázolt műszaki paraméterek alapján 7 milliárd forint” – közölte Feld Márton.

A HÉV-üzem jelenlegi menetrendjéhez igazodó, 80–90 járműből álló flotta esetén ez 560–630 milliárd forintos költség. Erre jönne rá az infrastruktúra felújításának sok milliárdos költsége. Hegyi Zsolt szerint egyelőre két dolgot tehetnek: csúcsra járatják a karbantartást, illetve megpróbálnak használt járművekhez jutni. A vasúti járművek esetében azonban ez sokkal bonyolultabb, mint a buszágazatban.