Nyitókép: Stadtratte/Getty Images

Jó hír az autósoknak - csökken az olaj ára

Infostart
2024. október 14. 11:00
Az olajárak jelentős csökkenést mutattak a hétfői kereskedés kezdetén, miután a kínai gazdasági adatok és a pekingi gazdaságélénkítési tervek bizonytalansága aggodalmakat keltett a kereslettel kapcsolatban.

Az európai piacok nyitása közepette azonban a Brent és a WTI ára is újból emelkedni kezdett - írja a Portfolio. A portál szerint a piaci szereplőket a kínai gazdaságból érkező gazdasági adatok aggasztják most, még a közel-keleti konfliktusnál is jobban, ugyanis Kínában ismét felerősödtek a deflációs félelmek.

Peking ugyan a szombati sajtótájékoztatón bejelentette, hogy növelni fogja az adósságkibocsátást, de konkrét összegeket nem közölt, ami további bizonytalanságot okozott a befektetők körében.

Az olajpiac továbbra is figyeli a közel-keleti helyzet alakulását.

Az Egyesült Államok pénteken kiterjesztette az Irán elleni szankciókat, válaszul az Izrael elleni október 1-jei támadásra. A szankciók célba veszik Irán "szellemflottáját", amely illegális olajszállítmányokat juttat el a világ különböző pontjaira. A globális benchmarknak számító Brent és a WTI hordónkénti jegyzése is már közel 1,5 százalékos mínuszban járt a reggeli órákban, előbbi most 0,8, utóbbi pedig 1 százalékos mínuszban van.