Nyitókép: MTI/EPA/Peter Foley

Állítólag Donald Trump elnökként nem kímélné sem Kínát, sem Európát

Infostart
2024. október 14. 08:45
Donald Trump korábbi kereskedelmi tanácsadója, Robert Lighthizer állítólag arról tájékoztatja a Wall Street-i befektetőket, hogy amennyiben a republikánus elnökjelöltet újraválasztják, röviddel hivatalba lépése után megkezdheti átfogó vámjavaslatainak végrehajtását.

Donald Trump hivatalba lépése után azonnal odacsapna Kínának és Európának is. Erről a Piper Sandler befektetési bank elemzői számoltak be pénteki jegyzetükben - írja a Portfolio a CNBC amerikai hírtelevízió jelentésére hivatkozva.

Az elemzők szerint több ügyfelüktől is azt hallották, hogy Robert Lighthizer befektetői csoportokkal találkozott, és közölte velük: Trump röviddel hivatalba lépése után bejelentheti a 60 százalékos kínai vámokat és a 10 százalékos általános vámokat. A Trump-kampány sajtótitkára, Karoline Leavitt nem tagadta, hogy Lighthizer találkozott befektetőkkel, de figyelmeztetett:

semmilyen szakpolitikai bejelentést nem szabad hivatalosnak tekinteni, hacsak nem közvetlenül Trump elnöktől származik.

Nem világos, mely csoportokkal beszélt Robert Lighthizer, és a Piper Sandler elemzői nem válaszoltak a CNBC további részleteket kérő megkeresésére. A cég ügyfelei valószínűleg nagy vagyonkezelő cégek, amelyek fizetnek a részvény- és gazdasági kutatásokért. Lighthizer, aki kulcsszerepet játszott Trump első ciklusbeli kereskedelmi politikájának kialakításában és végrehajtásában, jelenleg a Trump-párti America First Policy Institute amerikai kereskedelmi központjának elnöke. Emellett igazgatója a Trump Media nevű tőzsdén jegyzett közösségi médiavállalatnak is.

A Piper Sandler elemzői arra figyelmeztetik a befektetőket, hogy vegyék komolyan Trump ígéreteit a vámok történelmi szintre emeléséről.

Arra számítunk, hogy a vámok gyorsabban jönnek majd egy második Trump-időszakban, mint az elsőben- írták jegyzetükben.

Trump kampánykörútjain a vámokat a jólét kulcsaként és az amerikai gazdaság protekcionista formába való átformálásának fő eszközeként mutatja be. Azt állítja, vámtervei elegendő pénzt hoznak majd a hatalmas adócsökkentések kifizetéséhez, anélkül, hogy csökkenteni kellene a költséges kormányzati programokat.

Számos közgazdász és adószakértő azonban figyelmeztet arra, hogy

Trump expanzív vámtervei növelhetik az árakat, csökkenthetik az amerikai GDP-t és károsíthatják a foglalkoztatást kulcsfontosságú iparágakban.

Kamala Harris demokrata elnökjelölt többször is idézte egy progresszív csoport elemzését, amely szerint Trump vámjai közel 4000 dolláros adóemelést jelenthetnek egy átlagos amerikai család számára.

A Trump-kampány hangsúlyozza, hogy a vámötleteket tágabb terveikkel együtt kell vizsgálni, amelyek között szerepel a szabályozások csökkentése és az amerikai olajfúrások felfuttatása is. Anna Kelly, a Republikánus Nemzeti Bizottság szóvivője megjegyezte, hogy Harris és Joe Biden elnök Trump első hivatali idejéből származó vámok közül sokat fenntartott, sőt egyes esetekben meg is erősített.