Nyitókép: Jozsef Zoltan Varga/Getty Images

Szakértő: a gyenge forint újra felhajtja az inflációt, és rontja a növekedési kilátásokat

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó
2024. október 8. 16:10
Az elmúlt napokban tartósan a 400 forintos szint felett ragadt be a forint euróval szemben jegyzett árfolyama. Ez a szint az exportáló vállalatok kivételével a gazdaság egyik szereplőjének sem kedvez és összességében is kedvezőtlen hatással van a magyar gazdaság egészének teljesítményére – mondta az InfoRádióban Hornyák József, a Portfolio elemzője.

Az elmúlt napokban tartósan a 400 forintos szint felett ragadt be a forint euróval szemben jegyzett árfolyama, és egyelőre nem látszik, hogy ez tartósan magas vagy ideiglenes szint – mondta Hornyák József, a Portfolio elemzője. A biztos nyertesek közé az exportáló vállalatokat sorolta, amelyeknek ez extra bevételt hozhat, ami azért is kedvező, mert egyébként a kereslet igencsak gyenge, nemcsak Magyarországon, hanem az egész Európai Unióban.

„A forint árfolyamának a gyengülése az egyik oldalról kedvező, a másik oldalon viszont negatív, a lakosság például ebből nem tud profitálni, sőt, vannak olyan termékek, amelyek árában a forint esése szinte azonnal meglátszik. Ilyenek az üzemanyagok” – mondta a szakértő, és hozzátette, az üzemanyagok áremelkedésének azonnali inflációs hatása van, de ha tartósan a 400 forintos árfolyam stabilizálódik, akkor egyre több termék és szolgáltatás árában jelenhet meg, hiszen a bevásárló kosárban még mindig jelentős hányadot tesznek ki a külföldről behozott áruk, alapanyagok.

„A forintnak a gyengülése árfelhajtó hatással bír, ezért a gazdaság egészére nézve inkább negatív hatása van” – értékelt Hornyák József. Az egyik negatív hatás, hogy a külföldi devizában fennálló államadósság szempontjából sem kedvező a gyenge forint, és árt a magyar gazdaság kilábalásával kapcsolatos kilátásoknak is. A forint gyengülése inflációs hatással bír, ezért a Magyar Nemzeti Bank kamatcsökkentési lehetőségét csökkenti, mert a jegybanknak a döntéskor nemcsak a forint–euró árfolyamot kell néznie, hanem azt is, hogy az inflációt mennyire emelte meg a gyengülés.

„Az árfolyamszint óvatosabb viselkedésre ösztönözheti a jegybankot, ez pedig azt jelenti, hogy a kamatok lassabban mérséklődnek, így a hitelezés is lassabban indulhat be, ami pedig a magyar gazdaság növekedésére visszahat” – magyarázta az elemző.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szakértő: a gyenge forint újra felhajtja az inflációt, és rontja a növekedési kilátásokat
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást