Nyitókép: Halfpoint Images/Getty Images

Ömlik a támogatás az agráriumba: évi 160 milliárd forinttal bővülhet az ágazat jövedelme

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó
2024. október 6. 14:53
Nagy érdeklődés kíséri az augusztusban kiírt agrár- és vidékfejlesztési pályázatokat – mondta a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár az MBH Bank szakmai rendezvényén. Az ágazatba döntően hazai társfinanszírozással mintegy 1500 milliárdos fejlesztési forrás kerül 2027-ig, ezzel a számítások szerint évi 150-160 milliárd forint jövedelembővülés érhető el.

Az első pályázati források augusztusban nyíltak meg, szeptember 30-ig pedig több mint 500 milliárd forintot meghaladó mértékben érkezett be támogatási kérelem – ismertette a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár az InfoRádióban. Feldman Zsolt hozzátette, első körben az élelmiszer-feldolgozáshoz, az állattartáshoz és a kertészeti ágazathoz kapcsolódóan jelentek meg a kiírások. És láthatóan nagy is az érdeklődés, amit az alábbi két adattal illusztrált:

  • kisebb léptékű élelmiszer-feldolgozó kapacitások létrehozására – ami a kistermelők, kisebb üzemek fejlesztésére szolgál – 54 milliárd forint értékben érkezett be pályázat;
  • a nagyobb, komplexebb élelmiszer-feldolgozási projektek pályázati felhívásánál az elmúlt hetekben közel 477 milliárd forint értékben adtak be kérelmeket a vállalkozások.

Hozzáadott érték, termelésbiztonság, ellátás stabilitás – foglalata össze Feldman Zsolt, hogy a pályázati források segítségével milyen változtatások érhetőek el itthon a mezőgazdaságban, majd kifejtette: „Minél inkább növeljük a hozzáadott értéket – magyarul élelmiszert, feldolgozott terméket állítunk elő –, annál stabilabb a mögötte lévő alapanyag termelő mezőgazdaság piaci háttere, éppen ezért jelentős fókuszt kap a feldolgozóipar.”

Az állattartásban a korábbi évtizedekben elmaradt a komoly fejlesztési hullám, pedig szintén egy komoly hozzáadott értékű gazdasági ágazatról van szó. Végül a kertészetet is megemlítette, ahol olyan beruházásokat támogatnak, amelyek a klímaváltozás okozta kihívások közepette is megteremtik a biztonságos zöldségtermelés feltételét; olyan ültetvényeket, amelyek a megváltozott környezetben is életképesek lesznek.

Mindezek mellett a számítások szerint az 1500 milliárd forintos fejlesztési forrás éves szinten jelentős, mintegy 150-160 milliárd forint jövedelembővülést is generál – erről már Hollósi Dávid, az MBH Bank agrár- és élelmiszeripari üzletágának ügyvezető igazgatója beszélt az InfoRádióban. Szavai szerint ez 2000-2500 milliárd forintnyi beruházást fog generálni az ágazatban, aminek fő elemei a növénytermesztés, kertészet, állattenyésztés és élelmiszeripar. Mint mondta, végignézve a pályázati kiírásokat, kalkuláltak az egyes alágazatokban képződő többletjövedelemnek a lehetőségét, és az jött ki, hogy körülbelül 150-160 milliárd forinttal tud több jövedelmet termelni az ágazat évente, mint eddig.

Az MBH Bank felmérése szerint év eleje óta folyamatosan nő a fejlesztési kedv a magyar agráriumban. A pénzintézet 300 millió forintnál nagyobb árbevételű ügyfeleinek csaknem 70 százaléka tervez beruházást a következő két évben, 48 százalékuk pedig biztosra jelezte pályázati szándékát.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Évi 160 milliárd forinttal bővülhet az agrárium jövedelme
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást