Nyitókép: Jevtic/Getty Images

A hideg szeptember megkavarja a gázszámlákat, 10 ezer forintja bánhatja

Infostart
2024. október 6. 07:00
Ha maradt volna a tavalyi rendszer, akkor az időjárás miatt 15 köbméterrel több kedvezményes gáz járt volna Budapesten, mint amennyit idéntől meghatározott az MVM.

Ahogy arról az Infostarton már augusztusban beszámoltunk az MVM 2024. augusztus 1-jétől ügyfelei érdekében automatikusan módosítja és minden napra rögzíti a rezsicsökkentett árú kedvezményes földgázmennyiséget a diktáláson alapuló és hőmérsékletfüggő havi számlázás, illetve az éves leolvasást követő elszámolások esetében. Így a tényhőmérséklettől független, előre rögzített értékek alapján történik a kedvezményes mennyiség kiosztása az év minden napjára - olvasható a szolgáltató honlapján.

Akkor arról írtunk, hogy ebből gond lehet szeptemberben, különösen, ha több napon az átlagnál hidegebb idő lesz. Ez bekövetkezett, és

Budapesten 8 olyan nap volt,

amelynél több köbméter kedvezményes gáz járt volna a fogyasztóknak, mint a szeptemberre meghatározott napi bő egy köbméter.

Az MVM ugyanis most szeptemberre 32 köbméter kedvezményes (rezsicsökkentett árú) gázt állapított meg. Ez egy átlagos vagy annál valamivel nagyobb háznál, ahol gázkazánnal fűtenek problémát jelenthet. Az ilyen berendezések, ha bekapcsolnak, akkor 3-8 köbmétert is elfogyaszthatnak naponta hűvösebb, de még nem téli időjáráskor, így pedig garantált a 32 köbméter túllépése. Ami pedig azt jelenti, hogy versenypiaci árat kell majd fizetni.

Az egyik legnagyobb zárt gázszámlacsoportban már kiszámolták a különbözetet, azaz, hogy a tavalyi rendszer alapján mennyi járt volna.

fotó: GÁZSZÁMLA 2022-08-23-TÓL Facebook-csoport

A táblázat MJ-vel számol, hiszen a hivatalos előírások szerint egy évre 63645 MJ kedvezményes gáz jár. A számokból az derül ki, hogy

Budapesten 15 köbméter gázzal kevesebb kedvezményes gázt számolhatnak el a fogyasztók, mint amit az időjárás indokolt volna.

A gyakorlatban ez, a piaci 767 forint/köbméteres árral számolva, levonva belőle a rezsicsökkentett árat (767 Ft-102 Ft), közel 10 ezer forintos "váratlan" kiadást jelenthet a szeptemberi napokra attól függetlenül, hogy mikor van a diktálás időpontja.

Természetesen, aki nem lépi túl a rezsicsökkentett keretet (minimum 1729 köbméter, Budapesten jellemzően 1818 köbméter), az éves elszámolásban nem járhat rosszul. Mindössze annyi történik, hogy jövő tavaszig hitelez az MVM-nek, hiszen a visszaárazásra majd jellemzően késő tavasztól lesz lehetősége. Egész pontosan akkortól, amikortól kevesebbet fogyaszt, mint a meghatározott havi kedvezményes gázmennyiség.

Ez különösen azoknál számít, akik csak fűtésre használják a gázt, hiszen kedvezményes gázmennyiség nekik is jár nyárra, viszont ők akkor már nem fogyasztanak. Ilyenkor kapják vissza a mostani gázszámlájuk összegének egy részét.