Nyitókép: Agreco

Ez a fém egyre fontosabb az emberiség fejlődése szempontjából

Infostart
2024. október 2. 06:26
A réz nélkülözhetetlen az energiaátmenet szempontjából és mind szélesebb körben használják az iparban, mivel fontos összetevője az elektromos autóknak valamint a szélturbináknak. A réz ára folyamatosan nőtt az elmúlt években, a chilei kitermelés felfutása mérsékelheti a drágulást.

A világ legnagyobb réztermelőjének számító Chilében a bányák az idei év legjobb hónapját produkálták: augusztusban a kitermelés 7,1 százalékkal, 470,5 ezer tonnára nőtt éves összevetésben. Ez tavaly december óta a legnagyobb mennyiségnek számít - írja a Világgazdaság. A latin-amerikai országban az ágazat az elmúlt hónapokban sztrájkokkal nézett szembe, továbbá késett a bányák bővítése, felújítása. Emiatt a tavasszal húszéves mélypontra esett a termelés, ami kedvezően hathat az egyik legfontosabb ipari fém árára is.

Azonban a termelői kapacitás nem követi keresletet, ugyanis az új bányák építése évekig, akár évtizedekig tarthat. Az is hátráltató tényező, hogy nőtt a bányászattal szembeni társadalmi ellenállás, megugrott a berendezések ára, és egyre többet kell fizetni a munkavállalóknak, miközben a sztrájkok sem ritkák.

A bányavállalatok nem finanszírozzák az új projekteket, mivel a részvényesek nem támogatják a költséges beruházásokat.

Ez pedig a kereslet növekedésével kombinálva oda vezetett, hogy a fém kurzusa folyamatosan nőtt az elmúlt években: a réz ára fontonként (0,45 kilogramm) 4,6 dollár körül mozog, viszont a chilei hírek után egy nap alatt 1,7 százalékot esett az árfolyam. Az év eleje óta 16 százalékkal nőtt az árfolyam, de a chilei kitermelés tartós felfutása méréskelheti a drágulást. Érdemes megemlíteni, hogy az ágazatban tevékenykedő cégek főleg a riválisok felvásárlásra törekszenek: ennek egyik példája, hogy a BHP Group az Anglo American nevű versenytársát igyekszik bekebelezni.

Az elemzők szerint a készletekkel nincs probléma, rengeteg sárga fém található a bolygón, azonban a bányavállalatok egyszerűen nem költenek új bányákra, de a kereslet növekedésével ez megváltozhat.