Nyitókép: Siemens

Hatalmas akkumulátorállomást építtet az MVM

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó
2024. szeptember 30. 16:11
A dunántúli Litéren épül az az akkumulátoros egység, amelyhez a Siemens biztosít energiaelosztó berendezéseket. Az MVM Zrt. tulajdonában lévő gázturbinás erőmű energiatárolója az egyik legnagyobbnak számít most Magyarországon.

Litéren létesített hatalmas energiatárolót az MVM Balance Zrt a litéri gázturbinás erőmű területe. Az új blokk egy 11 kilovoltos (kV) elosztóberendezésen, egy 11/132 kilovoltos transzformátoron és 132 kilovoltos kábelen keresztül csatlakozik a Mavir litéri alállomásának 132 kilovoltos gyűjtősínjére.

"Az MVM Zrt. tulajdonában lévő gázturbinás erőmű energiatárolója az egyik legnagyobbnak számít most Magyarországon, a beruházás pedig elősegíti a régió villamosenergia-ellátási biztonságát" – mondta az InfoRádióban Arató Márk. A Siemens Zrt. kommunikációs vezetője kifejtette, hogy a Veszprém vármegyei lesz hazánk egyik legnagyobb energiatárolója, és a megújuló energia nagyarányú betáplálása miatt szükséges rendszerkiegyensúlyozást segíti majd.

A több mint tízmillió eurós beruházással egy öt megawatt teljesítményű és körülbelül tízezer kilowattóra tárolókapacitású lítium-ion akkumulátoros energiatároló egység épül, ez több mint 1400 háztartás napi villamosenergia-igényének a fedezésére lesz elegendő. Az akkumulátoros egység a Mavir litéri állomásán keresztül csatlakozik az áramhálózathoz csatlakozni.

"Ennek az energiatárolónak az a lényege, hogy egy korszerű, magas hatásfokú, széles szabályozási tartománnyal rendelkező, úgynevezett kombinált ciklusú gázturbinás blokkrendszernek a része, ami fenntartható módon tudja majd biztosítani a hazai villamosenergia-rendszer stabilitását" – mondta Arató Márk, és jelezte, a Siemens Zrt. ehhez a megbízható működést segítő, úgynevezett négymezős légszigetelt középfeszültségű kapcsolóberendezéseket szállítja.

Arról is beszámolt, hogy a projekt kivitelezése már elindult, és hamarosan a dunántúli lakosok élvezhetik is az előnyeit.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hatalmas akkumulátorállomást építtet az MVM
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást