Nyitókép: Pexels.com

Felmerült egy komoly probléma, több mint egymillió autót hívnak vissza

Infostart
2024. szeptember 26. 06:51
A menetstabilizáló rendszerrel van a gond.

A Fiat Chrysler Automobiles (FCA) nemrég jelentette be az idei év egyik legnagyobb volumenű visszahívását, amely 1 227 808 darab Ram 1500-as pickupot érint. A szoftverhiba a stabilitásvezérlő rendszer kikapcsolását okozhatja, ami sérti az USA-ban fenálló szövetségi törvényeket. A visszahívási dokumentumok nem tesznek említést rendszerhibából adódó balesetekről, vagy sérülésekről, ami jó hírként szolgálhat – számolt be az autoszektor.hu.

Mint olvasható, a fennálló probléma csak a jelen generációs Ram 1500-asokat érinti – amelyeket 2019-től 2024-ig gyártottak le. Maga a hiba a blokkolásgátló rendszerrel volt kapcsolatos. A dokumentumokban a „vezérmodul szoftverének hibájaként” referálnak a problémára, amely váratlanul letilthatja a stabilitás-szabályozást. Ha ez megtörténik, a vezetőknek többféle hibakód is felvillanhat a műszerfalon – többek között a blokkolásgátló, az adaptív sebességtartó, vagy az ütközésjelző is.

A stabilitás elvesztése egy nagyméretű pickup esetében – méghozzá kanyarodás, vagy extrém terepen történő vezetés közben – igazán kellemetlen helyzeteket tud okozni a jármű sofőrjének – jegyzi meg az autós szakportál, hozzátéve: viszont maga a javítás rendkívül egyszerű. A Ram-kereskedések egy új szoftvert telepítenek majd a blokkolásgátló vezérmodulhoz, hogy lefrissítsék a rendszert, mellyel elméletileg kiküszöbölik majd a stabilitás-szabályozás hirtelen letiltását. A kereskedőket szeptember 12-étől kezdték el értesíteni a visszahívandó autókról, az tulajdonosok értesítése pedig október 3-án kezdődik.

2024-ben ez már egyébként a 44. visszahívás, amit az FCA lefolytat, viszont továbbra is a Ford vezeti ezt a listát az autógyártók között – 46 visszahívási kérelemmel. A visszahívott járművek számát tekintve viszont nagyjából holtverseny alakult ki a két gyártó között, mivel az FCA eddig 3 897 071 járművet hívott vissza, a Ford pedig 3 964 484-at. A magas számok ellenére a Tesla még az előbb említett két márkát is túlszárnyalja a visszahívott modellek tekintetében, 4 411 725-tel... Elon Musk cége idén „mindössze” 10 visszahívást intézett a vásárlói felé, viszont kettő is meghaladta az 1 millió járművet, amire nem lehet túl büszke a Marsra tartó milliárdos.