Nyitókép: Getty Images

Turizmus - Nehezen mozdulnak a magyarok, de ha igen, akkor messzire

Infostart
2024. szeptember 25. 18:03
Budapest pedig a top 15 európai város egyike a nemzetközi utazók által eltöltött vendégéjszakák száma alapján. Turisztikai számok jönnek.

Az MBH Bank elemzést készített arról, hogy a keresetük mekkora részét költik a magyarok turizmusra; 4-5 százalékos eredmény jött ki. Mint a Növekedés.hu összefoglalójából kiderül, ezt a pénzt átlagosan 4-7 nap alatt költi el a magyar.

Közben az is kiderült, Budapest a top 15 európai város egyike a nemzetközi utazók által eltöltött vendégéjszakák száma alapján. A szobánkénti bevétel szerint a régióban a második helyen áll Budapest, Ausztriából, az Egyesült Királyságból és az USA-ból érkező turisták költik a legtöbbet.

Ami a részleteket illeti, a magyarok utazási kedve visszatért, de inkább a külföld a nyerő - a hazai magyar utazási adatok így csökkentek is -, itthon inkább a külföldiek pihennek, a számok visszatértek a Covid előtti szintre.

A turizmus a hazai GDP több mint tíz százalékát adja, a foglalkoztatottak 9 százaléka dolgozik az ágazatban, a reptér fejlesztése és a vidéki desztinációk növelésével a nemzetgazdasági tárca célja a 20 százalékos részesedés elérése.

Idén július és augusztus között 7 millió turista érkezett, ami éves szinten 9 százalékos növekedést jelent.

A vendéglátóhelyek száma tavalyhoz képest kétezerrel csökkent.

SZÉP-kártyázik közel 3 millió ügyfél (az éves növekmény 100 ezer), az elfogadóhelyek száma pedig 15 ezer.

A felmérés szerint 21 százaléknyian nem engedhettek meg maguknak nyaralást.

A nyaralók átlagosan 459 ezer forintot, a külföldre utazók 518 ezer forintot költöttek el.

A hazai utazók 80 százaléka saját megtakarításból nyaral, és bankkártyával vásárol külföldön.

A külföldre utazók 40 százaléka évente többször is nyaral külföldön, az utazók 58 százaléka rendelkezett biztosítással külföldi utak esetében. A legnépszerűbb célpont Horvátország, Görögország és Olaszország.

Az idei első nyolc hónapban a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér utasforgalma 11,4 millió fő volt, ami 18,6 százalékos bővülést jelent, becslések szerint év végére az utasforgalom jelentősen meghaladhatja a 2019-es rekordszintet, a 16,2 millió főt.