Nyitókép: Studio Images/Getty Images

Csökkent egy fontos tüzelő ára, de a távhősök aggódhatnak

Infostart
2024. szeptember 21. 06:42
A tavalyihoz képest mind a brikett, mind a tűzifa olcsóbb lett. 2022-höz képest viszont érezhető a drágulás.

Mindenesetre a KSH legfrissebb adatai szerint ugyanis egy mázsa fabrikett például augusztusban majdnem 4 százalékkal olcsóbb volt, mint egy évvel korábban volt. 2023-ban nyár végén még 17 980 forintot kellett fizetni ennyi tüzelőért, mialatt a múlt hónapban az országos átlagár 17 270 forint volt - írja a penzcentrum.hu.

A tűzifa esetében látványosabb az árcsökkenés: manapság majdnem

8 százalékkal kerül kevesebbe egy mázsa egységes, fűrészelt tűzifa, mint egy évvel ezelőtt.

Augusztusban ennek az országos átlagára 7640 forint volt, egy évvel korábban pedig még 8270 forint.

A 2022-vel összevetve, amelynek végén elszálltak az energiaárak már más kép rajzolódik ki. A brikett augusztusban 63,4 százalékkal volt drágább, mint 2022 augusztusában, a tűzifa mázsája pedig majdnem 52 százalékkal kerül többe manapság.

Az Agrárminisztérium szerint mostanra már rendben mennek a dolgok, azt írták a lapnak, hogy az állami erdészeti társaságok megfelelő készletekkel, kedvező árakkal, időszakos akciókkal és jelenleg rövid kiszolgálási határidővel várják a tűzifa iránt érdeklődők megrendeléseit.

A távhővel gond van

Más kérdés, hogy a portfilio.hu-n megjelent véleménycikkében Balogh József energiapiaci szakértő úgy látja, hogy a távfűtés egy igazi átok. A költségvetésnek sokba kerül, de nem lehet "elengedni", mert politikailag nagyon érzékeny: kb. 100 településen van távhő, és kb. 650 000 lakossági fogyasztási hely van

A gond, hogy a lakossági távhő ára igazi retró jelenség: 2014 óta nem változott és ezért ez a távhő elszámolási rendszer a szocializmusból jól ismert "keresztfinanszírozás" nélkül azonnal csődbe menne.