Nyitókép: MTI/Purger Tamás

Nagy Márton: a kormány támogatná a hétvégén nyitva tartó balatoni vendéglátósokat

Infostart
2024. szeptember 19. 17:27
A nemzetgazdasági miniszer kijelentette, hogy a szezont elsőként az őszi-téli hétvégékkel lehet meghosszabbítani. A tárcavezető a magyar turizmus rekorderedményeiről számolt be.

"Nem mindennapi eredményekről tudok beszámolni, kilőtt a magyar turizmus" - mondta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter keddi sajtótájékoztatóján, amelyen az ágazat rekordjait, a minden várakozást felülmúló főszezon számait ismertette. A tárcavezető úgy fogalmazott, hogy soha nem nyaralt ennyi honfitársunk az országhatáron belül, és soha nem látogatott ennyi nemzetközi turista Magyarországra. Hozzátette, a nyári szezonban keletkezik az éves vendégéjszaka-forgalom 41 százaléka, az idei pedig egy új csúcsokat beállító főszezon volt - írja a vg.hu.

A nemzetgazdasági miniszter kiemelte, hogy 2024 júniusáig a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák átlagos európai növekedését Magyarország utcahosszal, 150 százalékkal előzte az Eurostat adatai szerint. A három nyári hónap alatt Magyarország szálláshelyei közel 370 milliárd forint bevételre tettek szert, 11 százalékkal, infláció feletti mértékben túlszárnyalva a tavaly nyári eredményt.

A vendéglátóhelyek a nyári hónapok alatt, a tavalyihoz képest 10 százalékos forgalomnövekedést realizáltak,

valamint a külföldivendég-szám Magyarországon 19 százalékkal, Ausztriában 5 százalékkal, Horvátországban 4 százalékkal volt magasabb az év első hat hónapjában.

Azonban nem csupán bel-, hanem külföldön is sok pénzt költöttek a magyarok, ezt a charterjáratok számának emelkedése is jól mutatja. A magyar turisták legkedvesebb célpontja Horvátország, de toplistás még Olaszország, Spanyolország, Portugália, emellett a labdarúgó-eb miatt kiemelt célpont volt Németország és az olimpia miatt Franciaország is kiemelt célpont volt.

A budapesti repülőtér forgalma idén 16,3 százalékkal nőtt éves alapon, ami Róma után a második legnagyobb mértékű növekedés Európában, ezáltal augusztusig Ferihegy elérte a 11,5 milliós utasszámot. Nagy Márton tájékoztatása szerint

a 2024-es év várhatóan 17,5 milliós utasforgalommal zárul ez egymillióval meghaladja a csúcsnak számító 2019-es évet.

Az Egyesült Királyságból érkeznek a legtöbben, de már ott van az élbolyban Olaszország is hasonló volumennel, és kiemelkedő Németország, Spanyolország és Svájc irányából is a beutazó forgalom bővülése. Az utóbbi három országból volt 2024-ben a legnagyobb ugrás.

A Balatonon 3,4 százalékkal nőtt idén a belföldi és 5,2 százalékkal a külföldi vendégéjszakák száma - írja a lap. Jól indultak és népszerűek az új hajók, a kormány gondolkodik az összes balatoni komp lecserélésén, amivel teljessé válhat a balatoni hajóflotta megújulása. A nemzetgazdasági miniszter kijelentette, hogy

a kormány támogatja a balatoni szezon meghosszabbítását, de első lépésként a hétvégén is nyitva tartó vendéglátóhelyekkel lehet eredményt elérni.

A vidéki vendéglátóhelyek már kaptak egymillió forint vissza nem térítendő támogatást, ha pályáztak korszerűsítésre, a főszezonon kívüli nyitva tartás kockázatos, de ilyenkor jön képbe az állam: tervben van, hogy adnak pénzt a hét végén nyitva tartó helyeknek, meg kell próbálni közösen kinyújtani a szezont, a kormány készül támogatni az erre vállalkozókat.

A tárcavezető a SZÉP-kártyákra is kitért, ezeken még körülbelül 100 milliárd forint "parkol", bár a költés 3,2 százalékkal nőtt, de a feltöltések is emelkedtek. Ennek az az oka, hogy sokan utaztak külföldre, így több pénz maradt itthoni költésre.