Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Megadta az engedélyt a kaposvári jegyző a kilövésre

Infostart
2024. szeptember 12. 09:41
Aranysakált láttak Kaposváron, lakott területen belül. Csillag Gábor, a város jegyzője megadta az engedélyt a kilövésre.

Rendkívüli módon elszaporodtak az aranysakálok Somogyban - írja a sonline.hu. Olyannyira, hogy nemrégiben Kaposváron, belterületi utcákon láttak sakált. A Kaposvári Közlekedési Zrt. telephelyén és annak közelében figyeltek meg egy egyedet.

A jegyző engedélye után a Zselici Vadásztársaság vadásza szeptember 3. és december 31. között lőheti ki az állatot.

Még nem ejtettük el a sakált, mondta Balogh Ákos, a Zselici Vadásztársaság elnöke. Hozzátette: nem jellemző a sakálra, hogy bemerészkedne a városi környezetbe, de azt fontos tudni róla, hogy a legintelligensebb ragadozó, s egyúttal nagyon óvatos is.

Életmódját tekintve többnyire napnyugta után mozog, falkában vadászik.

Lanszki József, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézet, Természetmegőrzési Tanszék professzora szerint "a faj képes kihasználni az urbánus környezet előnyeit, ezért Délkelet-Ázsiában több olyan város is ismert, ahol jellemző a sakálok jelenléte. Úgy látja, hogy a jövőben számítani kell arra, hogy a sakálok megjelenhetnek lakott területek közelében is, ám

tartani nem kell tőlük.

Au adatok szerint Somogy Vármegyében a 10 évvel ezelőtti 650 aranysakállal szemben idén 3327 állatot lőnek ki.