Átlátható és kiszámítható: kinek való a fogyasztóbarát lakáshitel?

Vendégszerző
2024. szeptember 2. 08:10
A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel (MFL) programot a Magyar Nemzeti Bank 2017-ben vezette be, a bankok önkéntesen csatlakozhatnak. A program célja az, hogy átláthatóbbá, kiszámíthatóbbá és könnyebben összehasonlíthatóvá tegye a lakáshiteleket.

A ma már szinte minden bank kínálatában megtalálható fogyasztóbarát termékek előnyeit a money.hu szakértői foglalták össze, és eloszlatnak néhány tévhitet is ezekkel a hitelekkel kapcsolatban.

Mire vehető fel MFL hitel?

Az MFL hitelt elsősorban lakáscélokra lehet igényelni, mint például lakás vagy üdülő vásárlására, építésére, lakás bővítésére, felújítására, de akár építési céllal vásárolt telek is finanszírozható fogyasztóbarát lakáshitellel. Többek között lakáscélú kölcsön kiváltására is fordítható az MFL hitel összege.

Mitől fogyasztóbarát a hitel?

Az MNB-nek szigorú kritériumrendszere van arra, hogy mely lakáshitelek kaphatják meg a fogyasztóbarát minősítést. Kizárólag a pályázati kiírásban meghatározott kritériumoknak megfelelő, forint alapú banki lakáshiteltermékek nyerhetik azt el.

A legfőbb előnyei az ilyen típusú lakáshiteleknek:

  • Maximalizált kamatfelár: A kamatfelár maximum 3,5 százalék lehet. A fizetendő kamat két részből áll: referenciakamatból és kamatfelárból. A fogyasztóbarát lakáshitelek kamata nem haladhatja meg a bank által alkalmazott referenciakamat +3,5 százalék együttes összegét.
  • Maximalizált költségek: A hitelhez kapcsolódó költségek, például a folyósítási díj és az előtörlesztési díj is szabályozott.
  • Átláthatóság: A hitel feltételei egyszerűbben értelmezhetők, és könnyebben összehasonlíthatóak a különböző bankok ajánlatai.
  • Zöld hitelek: Az MFL hiteleknél lehetőség van zöld hitelcélokra is, amelyekre kamatkedvezmények járhatnak.

Fontos azonban tudni, hogy:

  • A kamatperiódus tekintetében ma már nincsen különbség a hagyományos és a fogyasztóbarát lakáshitelek között.
  • Nem feltétlenül alacsonyabb a fogyasztóbarát lakáshitel kamata a hagyományos, piaci lakáshitelekhez képest. Mind a fogyasztóbarát, mind a hagyományos lakáshitelek esetében ugyanis lehetőség van egyedi alkukra és kamatkedvezményekre a vállalt havi jóváírástól vagy hitelösszegtől függően, így a végső kamatlábat számos tényező befolyásolja.
  • Hitelbírálati idő: az MNB előírása szerint a hitelbírálatnak és a folyósításnak szigorú határidőn belül kell megtörténnie, de ha az értékbecslés, a szerződés átnézése és a folyósítási feltételek teljesítése idejét is hozzávesszük, akkor a teljes folyamat akár egy hónapig is eltarthat. Ez az időtartam a nem MFL hiteleknél is tartható.
  • A törlesztőrészlet változhat: ha a referenciakamat emelkedik, akkor a törlesztőrészlet is növekedhet, még akkor is, ha a kamatfelár fix.
  • Nem minden banknál elérhető minden hitelcél: a bankok saját hatáskörben döntenek arról, hogy mely célokra nyújtanak MFL hitelt, változó, hogy melyik banknál milyen lakáscélra lehet igényelni.

A minősített fogyasztóbarát lakáshitel egy olyan jelzés tehát, ami azt mutatja, hogy a hitel egyszerű, átlátható és kiszámítható. De ettől függetlenül nem úszható meg az összehasonlítás, mindig érdemes alaposan utánajárni és a teljes lakáshiteles termékpaletta ismeretében meghozni a döntést, akár szakember segítségével – hangsúlyozzák a szakértők.