Nyitókép: Getty Images/ Tom Werner

A bevásárlóturizmust is érintő lépésre készül keleti szomszédunk

Infostart
2024. szeptember 2. 11:11
A román kormány új intézkedéseket fontolgat az élelmiszerárak szabályozására. A mezőgazdasági minisztérium egy olyan sürgősségi rendeleten dolgozik, amely 20 százakra korlátozná az élelmiszerek árrését.

Florin Barbu mezőgazdasági miniszter meglátása szerint a kezdeményezése a 17 alaptermékre vonatkozó jelenlegi árplafon sikerén alapul.

A román versenytanács adatai szerint ezen termékek ára 20-30 százalékkal csökkent 2024 júniusára az előző év azonos időszakához képest – idézi a Portfolio az euractiv.com tudósítását.

„Egyértelmű, hogy ezt az intézkedést folytatni és kiterjeszteni kell” – hangsúlyozta a tárcavezető, aki szerint az alapvető élelmiszerekre vonatkozó felár felső határa „helyes döntés volt a túlzott áremelkedés megfékezésére” és a románok vásárlóerejének megőrzésére.

Bár az ötlet nem új, egyes források szerint még az őszi választások előtt jóváhagyhatják – jegyzi meg a gazdasági portál.

A Concordia munkaadói szövetség ugyanakkor ellenzi a javaslatot. Radu Burnete, a szervezet ügyvezető igazgatója szerint egy ilyen intézkedés „a piacok torzulásához” vezetne. „Románia piacgazdaság, nem látjuk, hogyan lenne megvalósítható több ezer romániai termék esetében az összes árrés befagyasztása” – nyilatkozta Burnete.

Hozzátette, hogy bár az alapvető élelmiszerek árplafonjai csökkentek a tavalyi rendelet után, az intézkedés más termékek esetében áremelkedéshez vezetett, és nem sikerült enyhíteni a megélhetés általános költségeit.